Rozalina Lăpădatu, președinte APPA, șocată de reacția unui medic: „I-am făcut cadou o carte”. Ce a urmat / video

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Boli Autoimune, a vorbit vineri, 13 octombrie, într-o conferință de presă despre șpaga din spitale. 

„Avem câteva probleme care țin de reforma sistemului medical. Avem aceste plăți informale care sunt o tradiție în România. Este o tradiție foarte veche și foarte greu de scos, inclusiv din mentalul pacienților. Este o modalitate de a recompensa și de a mulțumi unui medic și nu numai unui medic, dar astăzi vorbim de sistemul medical.

Aceste cadouri trebuie limitate. Nu a spus nimeni că dacă ești mulțumit nu poți să faci cadou o floare, o sticlă de vin sau o cutie de bomboane”, a spus Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Boli Autoimun.

„Am mers la consult și i-am făcut o carte cadou. A luat-o și a răsfoit-o să vadă că nu sunt bani sau plicuri înăuntru”

Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Boli Autoimun, a vorbit și despre un caz personal. Aceasta a mers la medic pentru un consult și i-a oferit doctorului o carte. Reacția acestuia a surprins-o, a luat-o și a răsfoit-o să vadă dacă sunt bani sau plicuri înăuntru.

„Am un prieten, medic. Când m-am dus la consult i-am făcut cadou o carte. Știam că e o carte care-i va plăcea. A luat-o și a răsfoit-o să vadă că nu sunt bani sau plicuri înăuntru. Pe mine m-a șocat, dar era normală reacția lui pentru că i se întâmplase de multe ori să fie bani acolo. El nu voia să ia. 

Au fost și cazuri în care unii medici mi-au spus că dacă dau banii înapoi se simt prost pacienții și nu vor să-i jignească. Realitatea este că pacientul nu se va simți prost. Eu nu pot să înțeleg cum cineva poate să ia bani de la un om bolnav. La asociație eu nu iau bani de la oameni bolnavi, ba chiar le dau atunci când pot. Deci nu pot să cred că cineva, cu bună știință, ia bani de la un om bolnav. Omul ăla poate și-a pus toată pensia de o parte pentru a veni la spital. 

Trebuie să reglăm, fără emoții, fără scandal, fără atac la persoană. Este o problemă pe care putem să o privim din toate unghiurile și împreună să găsim cea mai bună soluție”, a conchis Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Boli Autoimun.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel