Pe masa Ministerului Muncii s-ar afla un proiect potrivit căruia salariile bugetarilor vor fi majorate cu procente cuprinse între 20 şi 70 la sută, în următorii doi-trei ani.
Potrivit noii legi a salarizării, bugetarii vor avea salarii mărite cu până la 7o la sută în viitorii doi-trei ani, potrivit România TV. Aplicarea va începe la începutul acestui an, urmând ca restul majorărilor să fie aplicate în 2016 şi 2017. Sectoarele care vor beneficia în primul rând de aceste creşteri salariale vor fi cele care în acest moment au cele mai mici lefuri din sistemul bugetar, spre exemplu administraţia locală, învăţământ şi sănătate.
Dacă în învăţământ se va aplica o majorarede 70% se va ajunge la un câştig mediu net de circa 2.200- 2.300 de lei, peste trei ani, în condiţiile în care salariul este de 1.400 de lei. În schimb, sectoarele care au deja salarii mai mari vor avea majorări de până la 20 %, tot în timp de trei ani.
Noua lege a salarizării unitare, convenită deja cu FMI şi cu Banca Mondială, se află pe masa Ministerului Muncii, care va iniţia dezbateri pe această temă.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat recent la România TV că, au început consultările cu partenerii sociali pe noua lege a salarizării.
"Am convenit împreună cu instituţiile financiare internaţionale care sunt principiile şi criteriile care stau la baza acestei legi. Ca şi noutate, am introdus criteriul de persormanţă, iar în rest, principiile sunt relaţionate cu echitatea şi coerenţa, cu o salarizare care să fie aşezată în funcţie de studiile fiecărei persoane care lucrează în sistemul bugetar.
Am convenit să avem un raport între salariul minimim şi salariul maxim de 1 la 18, iar în ceea ce priveşte clasele de salarizare acestea sunt 5.
Salariul minim cu care vom intra pe sistemul bugetar este de 1.200 de lei, iar salariul maxim va fi egal cu cel care acum este în plată la nivelul preşedintelui ICCJ şi va fi egal cu cel al preşedintelui României, cu salariul preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu cel al premierului. Salariul brut al preşedintelui ICCJ este 21,500 de lei.
Pe perioada verii, vrem să finalizăm consultările cu partenerii sociali astfel încât în toamnă să putem transmite legea la Parlament. Dacă spaţiul fiscal ne va permite, vom putea să introducem legea gradual chiar din 2015, dar nu mai devreme de decembrie", a mai precizat Rovana Plumb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu