Rareș Bogdan a transmis un mesaj extrem de tăios pentru politicieni.
Eșecul achiziției operei lui Brâncuși, Cumințenia Pământului, l-a enervat pe jurnalist. Rareș Bogdan a dat exemplul Poloniei care plătește peste 2 miliarde de euro pentru o colecție de opere de artă.
"Fir-ați ai naibii, IUBIȚI ROMÂNIA, ticăloșilor!
Politicienii români nu vor înțelege niciodată imaginea celebră a cavalerilor polonezi care atacă tancurile germane cu sabia. Experții spun că e un mit, dar chiar dacă n-ar fi, pe ai noștri i-ar sensibiliza mai tare un castron cu semințe, nu niște visători care au simțul istoriei. Polonezul, pentru premierul roman, fost si foarte probabil actual e un fel de carnat. Atâta visăm, atâta facem. Cum suna un slogan prin anii 90: "trandafiri votați, trandafiri mâncați". Pe noi ne suprind evenimentele, nu le pricepem, iar când pricepem, leșinăm, ca la cedarea Ardealului.
[citeste si]
Leșinul e principalul bun național, deci dacă mă trezesc eu să-i acuz de ticăloșie pe cei care l-au umilit pe Brâncuși vor spune unii că mă droghez. În timp ce eu trag pe nas miasma de șorici prăjit (alt bun național), polonezii cumpără cu 2 miliarde de euro o colecție privată de tablouri, care aparține Fundației Czartorsky - printre lucrări, Dama cu Hermină a lui da Vinci, asigurată pentru 350 de milioane de euro.
Cum să priceapă un demnitar român că farfurioarele arpadiene cumpărate de Ungaria cu 21 de milioane de euro sau tablourile răscumpărate de statul polonez cu 2 miliarde de euro sunt cele care asigură unicitatea, prin urmare valoarea unei națiuni?
(...)
Pe Brâncuși l-am ratat, n-ar fi niciun șoc. Ar fi fost dacă campania de cumpărare ar fi reușit. Dar așa, a returna banii strânși prin sms și celelalte metode de donație e la fel de ridicol ca autostrada surpată la câteva săptămâni după inaugurare. Un muzeu al ridicolului e tot ce ne-a mai rămas. Suntem niște pigmei ai istoriei, niște trepăduși de care râd toți. Uneori îmi vine să mă declar chinez dar s-ar rasuci in morminte "Mosul cu Mustete" si "Tata Del" si toti bunii si strabunii mei. Fir-ați ai nabii, IUBIȚI ROMÂNIA, ticăloșilor, că venim după voi și jur că la ce sete de sânge e in tara asta va luam pe sus pe toti, fie de stanga, fie de dreapta!", a scris Rareș Bogdan.
Polonia face de râs jalnica afacere "Cumințenia Pământului". Rușine Cioloș, rușine pentru România
Polonia dă 100 milioane de euro pe 86.000 de opere de artă, evaluate la 2 miliarde de euro, scrie BBC. Cu doar de 10 ori prețul oferit moștenitorilor pentru o singură sculptură de către România, Polonia achiziționează colecția Czartoryski, cuprinzând tablouri de Renoir, Rembrandt, Leonardo DaVinci și peste 250.000 de manuscrise.
Șeful familiei Czartoryski a negociat cu ministrul Culturii din Polonia și a fost convins de acesta să doneze practic statului aceste obiecte. Operele de artă se aflau găzduite într-un muzeu din Cracovia, dar aparțineau familiei fondatorului colecției, Adam Karol Czartoryski, un descendent al prințesei Izabela Czartoryska, care a început să adune tablourile și manuscrisele în 1802.
Boardul fundației Czartoryski a demisionat în semn de protest pentru prețul mic obținut de la statul polonez, dar proprietarii au replicat că doresc ca polonezii să beneficieze de aceste valori, familia Czartoryski fiind parte din istoria țării și a poporului său, notează sursa citată.
Cea mai valoroasă operă de artă care intră în proprietatea statului polonez este tabloul Dama cu hermină, o pictură realizată de Leonardo da Vinci probabil între anii 1483 și 1490, aflată la Muzeul Czartoryski, din Cracovia. Citiți continuarea pe DC News în articolul "Polonia face de râs jalnica afacere "Cumințenia Pământului". Rușine Cioloș, rușine pentru România".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News