Ruben Lațcău a ajuns la audieri, la sediul DNA Timișoara.
Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a ajuns în cursul acestei zile la sediul DNA Timișoara. Din primele informații apărute în presă, edilul a fost chemat de procurori pentru o audiere într-un dosar in rem care privește societatea de termoficare Colterm SA. Lațcău este cunoscut, de altfel, ca omul de încredere al primarului Dominic Fritz, iar, în timpul mandatului acestuia, s-a refuzat plata certificatelor pentru emisiile de gaze, încasându-se amenzi de peste 36 de milioane de euro în ultimii doi ani, scrie pressalert.ro.
Mai este precizat faptul că Lațcău ar fi mințit consilierii locali când a promis achiziționarea certificatelor verzi. Nu mult după promisiunile făcute, a apărut și prima amendă, iar certificatele verzi pentru Colterm SA nu s-au mai materializat.
Și ANAF a intervenit în situația companiei de termoficare, sesizând că mai multe bunuri de patrimoniu ce aparțineau Colterm SA au ajuns în proprietatea Primăriei Timișoara fără aprobări sau achiziții, pe baza unor documente întocmite pe informații false. Și Curtea de Conturi a sesizat că firma de avocatură angajată de Primărie a făcut o serie de deconturi ilegale, care nu țineau de contractul care fusese aprobat de consilierii locali.
Ruben Lațcău spune că nu cunoaște motivul pentru care este audiat la DNA. Acesta a fost însoțit de avocatul său.
Citește și:
Potrivit informațiilor din presă, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.
Constatările Agenției Naționale de Integritate în cazul lui Clotilde Armand
"Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă, a sesizat organele de urmărire penală sau a sesizat Instituția Prefectului Municipiului București, în cazul a 8 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea atribuțiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.
Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
SESIZAREA INSTITUȚIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, atribuții conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală.", transmite ANI într-un comunicat. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu