Moneda națională a Rusiei, rubla, a pierdut 30% din valoare în ultimele zile, de la începutul invaziei Ucrainei.
Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce națiunile occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scrie BBC. Noul record minim pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți Swift.
Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm pe fondul temerilor.
Tensiunile tot mai mari au contribuit, de asemenea, la ridicarea prețului țițeiului Brent la peste 100 de dolari pe baril. Mișcarea Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților, de a elimina un număr de bănci rusești din sistemul Swift, este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.
Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a accesa rezervele sale din străinătate.Intenția este de a „izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional”, se arată într-un comunicat comun.
Rusia se bazează în mare măsură pe sistemul Swift pentru exporturile sale principale de petrol și gaze.
„Cu excepția cazului în care banca centrală rusă și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja eliminate din serviciile bancare corespondente – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu o izolare asemănătoare Iranului și Coreei de Nord din economia globală”, a declarat Ari Redbord, de la firma de analiză TRM Labs.
Redbord a fost anterior parte din Departamentul de Trezorerie al SUA, unde a fost consilier principal al subsecretarului pentru terorism și informații financiare.
Investitorii au fost, de asemenea, precauți luni, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să pună forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.
Citește AICI mai multe despre amenințarea nucleară: Japonia îl va sancționa pe Putin. Națiunea se va alătura interdicției SWIFT pentru Rusia
Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu