Zeci de membri ai familiilor ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza au luat cu asalt o ședință în parlamentul israelian pentru a cere să se ia măsuri pentru eliberarea rudelor lor.
Membri ai familiilor ostaticilor deținuți de Hamas au intrat într-o ședință a Comisiei de Finanțe din Knesset, la Ierusalim, și au strigat "nu veți sta aici în timp ce ei mor acolo!".
O femeie a arătat fotografiile a trei membri ai familiei care au fost răpiți și a spus: "Doar pe unul aș vrea să-l aduc înapoi în viață, unul din trei!"
Alți protestatari au scandat: "Eliberați-i acum, acum, acum, acum!"
Parlamentarii, care adesea se grăbesc să expulzeze hărțuitorii sau protestatarii, au stat deoparte în timpul luării cu asalt a comisiei Knesset.
Duminică seara, membrii familiilor au instalat corturi de protest în Ierusalim și au promis să rămână acolo până când guvernul va ajunge la un acord pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămași.
Aproximativ 250 de ostatici au fost capturați de Hamas atunci când a trecut granița la 7 octombrie. Aproximativ 130 au rămas în Gaza, după ce alții au fost aduși acasă în urma unui armistițiu în noiembrie. Israelul spune că 27 au murit în captivitate.
Eforturile SUA, ale Qatarului și ale Egiptului de a media o altă eliberare par departe de a reconcilia dorința Israelului de a distruge Hamas și cererea grupului militant ca Israelul să se retragă și să elibereze toate miile de palestinieni, inclusiv militanții de rang înalt, din închisorile sale.
Aceasta survine după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins condițiile prezentate de Hamas pentru a pune capăt războiului și a elibera ostaticii, care ar fi inclus retragerea completă a Israelului și lăsarea Hamas la putere în Gaza.
În replică, Forumul Familiilor Ostacilor și Persoanelor Dispărute i-a cerut lui Netanyahu "să declare clar că nu vom
abandonăm civilii, soldații și alte persoane răpite în dezastrul din octombrie".
"Dacă primul ministru decide să sacrifice ostaticii, ar trebui să dea dovadă de leadership și să împărtășească în mod onest poziția sa cu publicul israelian", a afirmat acesta într-o declarație.
Atacul Hamas a dus la cele mai grave lupte din ultimele decenii, atacul inițial provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili.
Ofensiva israeliană a ucis cel puțin 25.105 palestinieni din Gaza și a rănit peste 60.000, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Ministerul nu face distincție între civili și combatanți, dar spune că aproximativ două treimi dintre cei uciși au fost femei și copii.
Armata israeliană afirmă că a ucis aproximativ 9.000 de militanți, fără a furniza dovezi. Ea pune numărul mare de morți în rândul civililor pe seama Hamas, deoarece organizația teroristă poziționează luptători, tuneluri și alte infrastructuri militante în zone rezidențiale dense.
Aproximativ 85% din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fugit din casele lor, în timp ce Israelul continuă să lovească toate zonele enclavei asediate.
Oficialii ONU afirmă că una din patru persoane din Gaza moare de foame, deoarece luptele continue și restricțiile israeliene împiedică furnizarea de ajutor umanitar.
Netanyahu a promis că ofensiva din Gaza va continua până când Hamas va fi distrus și până când toți ostaticii rămași vor fi înapoiați.
Joi, într-o conferință de presă televizată la nivel național, el a respins apelurile SUA pentru dezvoltarea unui stat palestinian, afirmând că Israelul "trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu