Arheologii care fac săpături în apropiere de Praga au descoperit rămășițele unei structuri din epoca de piatră care este mai veche decât Stonehenge și chiar decât piramidele egiptene: un complex enigmatic cunoscut sub numele de medalion.
Cu aproape 7.000 de ani în urmă, în timpul neoliticului târziu, sau a Noii Epoci de Piatră, o comunitate agricolă locală s-ar fi adunat în această clădire circulară, deși adevăratul ei scop este necunoscut.
Structura excavată este mare – aproximativ 55 de metri în diametru, sau aproximativ atât de lungă cât este înalt Turnul Înclinat din Pisa, a raportat Radio Prague International.
Și, deși „este prea devreme să spunem ceva despre oamenii care au construit această structură”, este clar că aceștia făceau parte din cultura ceramicii mângâiate, care a înflorit între anii 4900 î.Hr. și 4400 î.Hr., a precizat Jaroslav Řídký, purtător de cuvânt al Institutului de Arheologie din Academia Cehă de Științe (IAP).
Miroslav Kraus, directorul săpăturii arheologice a spus că dezvăluirea structurii le-ar putea oferi un indiciu despre utilizarea clădirii.
Cercetătorii au aflat pentru prima dată despre existența structurii Vinoř în anii 1980, când muncitorii din construcții instalau conducte de gaz și apă, potrivit Radio Prague International, dar săpătura actuală a dezvăluit pentru prima dată întreaga structură.
Până acum, echipa a recuperat fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră, potrivit Řídký.
Rămășițele organice datate cu carbon din această excavare ar putea ajuta echipa să identifice data construcției structurii și, eventual, să o lege cu o așezare neolitică descoperită în apropiere.
Řídký a spus că oamenii care au făcut obiecte de ceramică mângâiată sunt cunoscuți pentru că au construit alte structuri circulare în regiunea Boema a Republicii Cehe. Satele lor agricole sedentare – situate la intersecția Poloniei contemporane, estul Germaniei și nordul Republicii Cehe – constau din mai multe case lungi, care erau structuri mari, dreptunghiulare, care găzduiau 20 până la 30 de persoane fiecare.
Dar „cunoștințele de construire a structurilor circulare au trecut granițele mai multor culturi arheologice”, a remarcat Řídký. „Diferite comunități au construit astfel de structuri în Europa centrală.”, a mai spus el.
Arheologii știu că „structurile sunt cele mai vechi dovezi ale arhitecturii din întreaga Europă”, a declarat Řídký la Radio Prague International la începutul acestui an.
Privite de sus, ele constau din unul sau mai multe șanțuri largi, circulare, cu mai multe goluri care au funcționat ca intrări. Partea interioară a fiecărei structuri era probabil căptușită cu stâlpi de lemn, posibil cu golurile tencuite, potrivit Radio Prague International.
Sute de astfel lucrări de pământ circulare au fost găsite în toată Europa centrală, dar toate sunt mult mai recente. Deși popularitatea lor în neoliticul târziu este clară, funcția lor este încă pusă în discuție, potrivit Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu