Rujeola, cea mai contagioasă boală infecțioasă. Vaccinarea adulților, indicată pentru protejarea bebelușilor

FOTO: Freepik @infoluckyroy88
FOTO: Freepik @infoluckyroy88

Rujeola este una dintre bolile infecțioase cu o rată de contagiozitate foarte mare în cazul persoanelor nevaccinate, cu potențial neplăcut pe termen lung.

Rujeola a fost multă vreme considerată o ”boală a copilăriei”, datele arătând că afecta aproape orice persoană în timpul copilăriei, iar imunizarea, pren vaccinare a dus la o scădere a încidenței bolii în Europa.

Însă, aceasta poate provoca focare frecvente în comunitățile cu copii nevaccinați, așa cum s-a întamplat și în România, când la începutul lunii decembrie a fost declarată epidemie de rujeolă.

Imaginați-vă o boală mai infecțioasă decât oricare alta cunoscută de știința medicală, care ar ucide 2,6 milioane de copii mici în fiecare an și ar lăsa alte milioane de copii cu surditate și chiar leziuni cerebrale. Poate părea un scenariu de film, însă lucrurile sunt cât se poate de reale.

Cu toate acestea, chiar și rujeola a fost îmblânzită în întreaga lume, cel puțin pentru o vreme. În urma eradicării cu succes a rujeolei  în anii 1970, un efort similar de vaccinare la nivel mondial a zdrobit mortalitatea prin rujeolă de la 2,6 milioane în 1980 la 73.000 până în 2014.

Numărul R al rujeolei (numărul mediu de persoane pe care o persoană infectată cu virusul va continua să le infecteze) de 15 sau mai multe persoane pune în umbră chiar și cele mai galopante variante ale SARS-CoV-2.

Din cauza acestui grad de contagiozitate, rujeola nu a fost niciodată foarte posibil să se ajungă la eradicare, dar multe țări au fost declarate libere de rujeolă de către Organizația Mondială a Sănătății.

Totuși, această realizare nu este neapărat permanentă. Marea Britanie a fost considerată liberă de rujeolă în 2016, dar și-a pierdut statutul doar doi ani mai târziu. Iar acum se înregistrează o creștere a numărului de cazuri în toată Anglia, cu focare semnificative în Londra și în West Midlands, scrie Reuters.

Vaccinul ROR, arma împotriva rujeolei

Vaccinul ROR, care oferă imunitate împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, a fost  lansat în 1971, fiind principala ”armă” în lupta cu cele trei virusuri cu efecte potențial neplăcute pe termen lung.

Implementarea vaccinului ROR la nivel mondial a fost cel mai mare triumf al medicinei, în materie de sănătate publică, potrivit estimărilor OMS au fost salvate cel puțin 56 milioane de oameni.

În urmă cu 26 de ani, mai multe afirmații false, publicate în revista The Lancet, a pus îndoiala în succesul vaccinului ROR, după ce Andrew Wakefield, semnatarul lucrării, a făcut o legătură între vaccin și autism. În 2010, lucrarea lui Wakefield a fost retrasă de revistă, iar autorul a fost exclus din practica medicală din Marea Britanie, însă răul a fost deja făcut. Mai ales că la nivel mondial s-a creat deja un curent de anti-vacciniști, care și-au făcut simțită prezența și în perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Altfel, în ciuda numeroaselor studii care au confirmat atât eficacitatea, cât și siguranța vaccinului ROR și care nu au găsit vreo legătură cu autismul, mulți părinți au ezitat să își mai vaccineze copiii, vaccinare care ar trebui să se facă la vârsta de un an (prima doză), iar între 5 și 7 ani, cu a doua doză, necesară pentru că 5% dintre copii nu răspund la prima doză.

Ezitarea vaccinală a făcut ca rujeola să revină, iar numărul deceselor la nivel mondial a urcat la 136.000 în 2022.

Ezitarea și dezinformarea în materie de vaccinuri

Deși nu este o noutate, ezitarea în materie de vaccinare a devenit o problemă atât de mare pentru serviciile de sănătate publică încât face obiectul unui interes intens în cercetare.

Și nu este vorba doar de poveștile de speriat despre autism. Studiile au scos la iveală întreaga complexitate a problemei - faptul că nu există un singur factor pe care să-l împărtășească persoanele care ezită să se vaccineze și, prin urmare, nu există o strategie educațională publică evidentă și ușoară pentru a rezolva problema.

Cei care sunt mai puțin educați au tendința de a ezita - dar la fel și cei care sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere educațional.

De asemenea, cei care au convingeri religioase profunde, dar și cei care sunt militanți anti-religioși, cei care nu au încredere în statul dădacă, cei care nu au încredere în capitalism și în special în industria farmaceutică, cei mai săraci din societate și cei mai bogați - toate aceste grupuri prezintă niveluri ridicate de ezitare față de vaccinuri, dar adesea nu au nimic altceva în comun.

În schimb, o persoană cu un nivel de educație rezonabil, cu convingeri religioase slabe, cu venituri medii este cea mai probabilă să se regăsească la rând pentru vaccinare, indiferent de care este vorba. Încă nu știm cu adevărat de ce.

Ezitarea vaccinală este în prezent o problemă pentru toate programele de vaccinare, dar în special pentru rujeolă, deoarece R-ul său de 15 sau mai mult înseamnă că orice scădere a acoperirii vaccinale va duce la o creștere rapidă a cazurilor.

Potrivit Reuters, în cazul în care acoperirea vaccinală devine scăzută la nivel local, pot apărea epidemii locale de o gravitate considerabilă. În prezent mai multe țări și-ai pierdut statutul de ”țară liberă de rujeolă”, obținut cu greu, în Europa, inclusiv Albania, Cehia, Grecia și Marea Britanie

ROR nu este doar pentru copii

Așa cum am menționat, administrarea vaccinului ROR se face în primii ani de viață, la 1 ani și apoi la 5-7 ani, a doua doză.

Chiar dacă o persoană a primit cele două doze de vaccin ROR sau a supraviețuit unei îmbolnăviri cu rujeolă, înainte de a fi eligibil pentru vaccinare, imunitatea sa poate scădea.

Și deși riscul de a face o formă gravă a bolii este mic, vaccinul ROR pentru adulți merită totuși să fie administrat, deoarece nu se limitează la protejarea persoanei care primește vaccinul.

Prin întărirea imunității adulților împotriva acestor trei virusuri, scade probabilitatea unei infecții asimptomatice și previne ca un adult să devină un purtător involuntar. ROR pentru adulți poate contribui la restabilirea unei părți din imunitatea colectivă care a fost pierdută din cauza ezitării vaccinării.

Explicația este una simplă. Cum bebelușii până într-un an nu sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva rujeolei, optarea pentru vaccinul ROR pentru adulți ajută la protejarea acestor bebeluși împotriva rujeolei și ajută la prevenirea rubeolei la femeile însărcinate și la bebelușii acestora.

În plus, în cazul bărbaților maturi, vaccinarea cu vaccinul ROR îi protejează împotriva orhitei, inflamația testiculelor, care este un simptom al oreionului la bărbații maturi.

Astfel, pentru a evita o revenire a epidemiilor necontrolate de rujeolă, din cauza ezitării vaccinării, este indicat să acordăm atenție acestui aspect, fiind recomandată vaccinarea cu vaccinul ROR pentru adulți.

Citește și: Încă un copil a murit de rujeolă. Sute de noi infectări în ultima săptămână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel