Peste 140.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza rujeolei în 2018, conform noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).
Aceste decese au survenit din cauza extinderii cazurilor de rujeolă la nivel global, pe fondul epidemiilor devastatoare din toate regiunile. Majoritatea deceselor au fost în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Bebelușii și copiii foarte mici sunt supuși celui mai mare risc de infecție cu rujeolă, cu potențiale complicații, inclusiv pneumonie și encefalită (o inflamație a creierului), precum și dizabilitate pe viață – leziune cerebrală permanentă, pierderea vederii și a auzului.
Conform dovezilor publicate recent, contactarea virusului rujeolei poate avea și alte consecințe asupra sănătății pe termen lung, virusul afectând memoria sistemului imunitar timp de luni sau chiar ani după infecție. Această 'amnezie' imună îi lasă pe supraviețuitori vulnerabili la alte boli potențial letale, precum gripa sau diareea severă, prin vătămarea apărării imune a organismului.
„Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător și un eșec colectiv în protejarea celor mai vulnerabili copii ai lumii" a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății.
„Pentru a salva vieți, trebuie să ne asigurăm că toți pot beneficia de vaccinuri – ceea ce înseamnă să investim în imunizare și asistență de sănătate de calitate ca un drept pentru toți".
Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, ratele de vaccinare au stagnat pe plan global în ultimul deceniu. OMS și UNICEF estimează că, la nivel global, 86% din copii au primit prima doză de vaccin prin serviciile de vaccinare de rutină din țara lor în 2018 și mai puțin de 70% au primit a doua doză recomandată.
La nivel global, acoperirea cu vaccinuri contra rujeolei nu este adecvată prevenirii epidemiilor. OMS recomandă că este nevoie de acoperire vaccinală cu două doze în proporție de 95% în fiecare țară și toate comunitățile pentru a proteja populațiile de această boală.
În România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la finalul lunii noiembrie 2019, s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinați. În 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, în creștere față de anii precedenți (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în 2017).
Țările cele mai sărace sunt cel mai afectate, dar rujeola rămâne o provocare globală importantă
Estimând numărul total de cazuri și decese la nivel global și după regiuni, raportul arată că cele mai grave impacturi ale rujeolei au fost în Africa sub-Sahariană, unde, constant, mulți copii nu au fost vaccinați.
În 2018, țările cel mai afectate -țările cu cu cea mai mare rată a incidenței a bolii –au fost Republica Democrată Congo (RDC), Liberia, Madagascar, Somalia și Ucraina. Aceste cinci țări au înregistrat aproape jumătate din toate cazurile de rujeolă din lume.
„Noi am avut un vaccin sigur și eficient timp de peste 50 de ani," a declarat Dr. Robert Linkins, șeful filialei pentru Controlul accelerat al bolilor și Monitorizarea bolilor care pot fi prevenite prin prin vaccinare din cadrul CDC și Președinte al Inițiativei Împotriva Rujeolei și Rubeolei. "Aceste date estimative ne amintesc că orice copil de oriunde, are nevoie și merită să primească acest vaccin care salvator. Trebuie să inversăm trendul și să punem capăt acestor decese care pot fi prevenite prin îmbunătățirea accesului la vaccinul împotriva rujeolei și a administrării acestuia".
Chiar dacă cele mai mari impacturi au fost în cele mai sărace țări, unele țări foarte bogate s-au confruntat cu epidemii de rujeolă, cu consecințe semnificative pentru sănătatea populației.
Anul acesta, Statele Unite au raportat cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani, în timp ce patru țări din Europa - Albania, Cehia, Grecia și Marea Britanie – au pierdut, în 2018, statutul de țări în care rujeola a fost eliminată, în urma epidemiilor prelungite ale bolii. Acest lucru se întâmplă dacă rujeola reapare într-o țară după ce a fost declarată ca fiind eliminată și dacă transmiterea acesteia se menține continuu în țară timp de mai mult de un an.
Investițiile și angajamentul sunt necesare pentru a asigura un răspuns eficient contra rujeolei
Inițiativa împotrivaRujeolei și Rubeolei (IR&R) – care include Crucea Roșie Americană, CDC, UNICEF, Fundația Națiunilor Unite și OMS – precum și Gavi, Vaccine Alliance, ajută țările să răspundă la epidemiile de rujeolă, un exemplu fiind campaniile de vaccinare de urgență.
Pe lângă imunizarea rapidă împotriva rujeolei, răspunsul la epidemie include eforturile de a reduce riscul de deces prin tratament administrat la timp, mai ales pentru complicații corelate, precum pneumonia. Alături de parteneri, Organizația Mondială a Sănătății oferă sprijin țărilor pentru a gestiona situațiile, inclusiv în pregătirea asistenților medicali pentru a îngriji eficient copiii care suferă de efectele bolii.
Dincolo de răspunsul la epidemie, există o nevoie urgentă a țărilor și a comunității globale de a continua să investească în programe naționale de înaltă calitate de imunizare și de monitorizare a bolilor, care asigură depistarea rapidă a izbucnirii epidemiilor de rujeolă și oprirea lor înainte de pierderea vieților omenești.
„Este o tragedie că lumea asistă la o creștere rapidă a cazurilor de deces din cauza unei boli ce poate fi prevenită ușor cu un vaccin," a spus Dr. Seth Berkley, CEO la Gavi, Vaccine Alliance. „În timp ce ezitarea și inacțiunea sunt provocări ce trebuie depășite, cele mai mari epidemii de rujeolă au lovit țări cu sisteme slabe de imunizare și de sănătate. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajunge la cei mai vulnerabili și acesta va fi un un țel fundamental al Gavi în următorii cinci ani".
Inițiativa împotriva Rujeolei și Rubeolei.
Se estimează că, în ultimii 18 ani, vaccinarea împotriva rujeolei a salvat peste 23 milioane de vieți. IR&M este un parteneriat global fondat de Crucea Roșie Americană, CDC, Fundația Națiunilor Unite, UNICEF și OMS, care s-a angajat să creeze și și să mențină o lume fără pojar, rubeola și sindrom rubeolic congenital. Înființată în 2001, inițiativa a ajutat la vaccinarea a peste 2,9 miliarde de copii și la salvarea a peste 21 de milioane de vieți prin extinderea vaccinării, îmbunătățirea reacției față de îmbolnăvire, monitorizare și evaluare, și creșterea încrederii publice și a cererii pentru imunizare.
„Suntem alarmați de creșterea cazurilor de rujeolă în SUA și în toată lumea—dar există speranță", a afirmat Gail McGovern, President & CEO, American Red Cross. „Epidemiile de rujeolă sunt total previzibile prin sisteme solide care asigură că fiecărui copil i se administrează vaccinurile care-i salvează viața".
„Numărul inacceptabil de copii decedați anul trecut din cauza unei boli ce putea fi prevenită este dovada că rujeola, oriunde apare, e o amenințare pentru copiii de pretutindeni",a declarat Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF. „Atunci când copiii nu sunt vaccinați în număr semnificativ, întregi comunități se află în risc. Vedem acest lucru și în prezent, în locuri îndepărtate, ca în Republica Democrată Congo, unde rujeola a ucis până în prezent peste 4.500 de copii sub vârsta de cinci ani; sau în Samoa, unde o epidemie răspândită rapid a lăsat mulți copii bolnavi și nemaiputând să meargă la școală."
„Aceste date actualizate arată că, din nefericire, regresăm,în lupta noastră împotriva unei boli care poate fi prevenită ușor: rujeola", a afirmat Kathy Calvin, Președinte și CEO la Fundația Națiunilor Unite. „Dar putem schimba situația prin acțiuni colective, angajament politic solid și acoperirea unor goluri de finanțare critice. Munca în echipă funcționează—este singura modalitate prin care vom putea să ajungem la toți, oriunde cu vaccinuri și servicii care salvează vieți, și, în mare,să atingem Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu