Legea asigurării obligatorii a locuinţelor îi vizeză pe toţi proprietarii de locuinţe din România, adică 8,3 milioane de persoane, care ar trebui să îşi facă asigurarea până la data de 15 iulie, însă în bazele de date ale MAI se regăsesc doar 45% dintre proprietari, iar din 15 iulie primăriile vor da amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
autor: Lucian Negrea
Citeşte şi:
Termenul de asigurare a locuințelor, prelungit până la 5 august. Amenzile, după alegerile din 2012
Deşi mai este foarte puţin timp până la expirarea termenului în care trebuie încheiată poliţa, românii nu se înghesuie să îşi asigure locuinţele. Doar 567.428 dintru-un total de 8,3 milioane de proprietari şi-au făcut asigurarea, adică aproximativ 6,8% din total. Acestora li se mai aduagă cei care au o asigurare facultativă, asigurare care îi protejează de amendă şi după data de 15 iulie.
Situaţia încheierii contractelor este urmarită de Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) printr-o bază de date organizată cu ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care a cerut întocmirea unor liste cu locuinţele de pe raza fiecărei localităţi. Din păcate nu toate primăriile au depus aceste liste, sunt cazuri în care localitatile respective nu deţin un sistem informatic de gestionare, de aceea este necesar ca aceste date să fie introduse în baza de date, manual. Astfel conform ultimelor date oferite de PAID baza de date conţine circa 45% din informaţiile necesare.
Această lege prevede că încheierea poliţei de asigurare pentru locuinţă trebuie făcută până la data de 15 iulie, în caz contrar primăriile vor începe să dea amenzi între 100 şi 500 lei celor care nu au făcut această asigurare.
Din 15 iulie încep să curgă amenzile
Deşi până în acest moment nu sunt finalizate listele cu cei care nu şi-au făcut asigurarea obligatorie a locuinţei, din 15 iulie amenzile vor începe să curgă, probabil doar pentru cei care au fost înregistraţi până acum ca şi datornici.
“Asa cum am informat public, potrivit prevederilor art. 35 din Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, referitoare la obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte in termen de un an de la inceperea emiterii politelor, si avand in vedere faptul ca politele de asigurare a locuintelor au inceput să fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform articolului mentionat anterior, este 15 iulie 2011. După aceasta data primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie”, se arată într-un comunicat remis de MAI.
Primarii susţin că sarcina de a acorda amenzi va fi o povară în plus pentru ei
Legea asigurării obligatorii a locuinţelor prevede faptul că primarii vor fi cei care vor trebui să emită amenzile către cetăţeni. Aceştia însă consideră că sarcina ar fi trebuit să cadă pe umerii unor autorităţi competente, nu a primăriilor.
“Se pune în cârca primarilor o treabă pe care trebuia să o facă altcineva. În primul rând trebuie să facem o informare corectă, o mediatizare corectă şi abia apoi, după ce suntem convinşi că jumate dintre oameni ştiu de problemă, atunci să începem cu amenzile”, a declarat pentru DCNews, primarul sectorului 6, Cristian Poteraş.
La rândul său un alt primar din judeţul Hunedoara ne-a spus că vor fi începute verificările după 15 iulie şi se va aplica legea. “Primarul are obligaţia să dea amenzi şi sigur vom începe să verificăm locuinţele după data de 15 iulie. Locuinţele care nu sunt proprietate privată sunt excluse din acest calcul. Vom încerca însă, ca pe cei care beneficiază de ajutor social, să îi ajutăm cumva în această problemă”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.
Oamenii nu îşi fac asigurarea pentru că nu ştiu că este obligatorie
Redacţia DCNews a vorbit cu mai multi proprietari de locuinţe şi majoritatea se află în situaţia celor peste 7 milioane de cetăţeni care nu au încheiat încă această poliţă. Motivele oferite de oameni sunt diverse, dar cel mai întâlnit este cel al faptului că această lege nu a fost suficient mediatizată şi din această cauză nu foarte mulţi au auzit de ea.
Alte motive pentru care oamenii nu îşi fac această asigurare ar fi că au o altă poliţă alternativă, care îi scuteşte de plata pentru această asigurare. De asemenea există şi cazuri de oameni care nu cred în sistemul de asigurări şi sunt convinşi că în momentul în care se va întâmpla o calamitate, nimeni nu le va plăti poliţa de asigurare.
De ce fenomene vă protejează asigurarea locuinţei?
Încheierea unie poliţe pentru asigurarea locuinţei vă protejează împotriva unor calamităţi naturale cum sunt cutremurele, alunecarile de teren sau inundaţiile ca fenomene naturale.
Dacă doriţi să va protejaţi împotriva altor tipuri de daune care vă pot afecta locuinţa, cum ar fi furturile din apartamente sau inundaţiile de la vecini, trebuie să încheiaţi o poliţă separată.
Cât costă asigurarea obligatorie a locuinţei?
Încheierea unei poliţe de asigurare a locuinţei are preţuri variabile în funcţie de suma pe care ar trebui să o primiţi ca şi despăgubire. Astfel cea mai ieftină poliţă este de 10 euro şi v-ar adduce în caz de calamitate 10.000 de euro despăgubire. Această sumă urcă progresiv din 10 în 10 euro până la o poliţă de 100 de euro care v-ar aduce în caz de calamitate 100.000 de mii de euro despăgubire.
Pentru a vă face această poliţă aveti nevoie doar de buletin şi puteţi merge la oricare dintre firmele de asigurări care fac parte din reţeaua PAID.
Iată aici lista asiguratorilor autorizaţi: ABC asigurări, Ardaf, Astra asigurari, Carpatica asigurari, Certasig , City insurance, Platinum asigurări, Credit Europ asigurări, Euroins, Generali asigurări, Grawe , Groupama, Uniqua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu