Sunt oameni, și nu sunt puțini, care de obicei sparg tablete înainte de a le înghiți . O practică care a făcut necesar ca specialiștii din domeniu să ofere câteva sfaturi în acest sens. De fapt, există riscul ca astfel să fie afectată eficacitatea terapiei.
Ruperea comprimatelor este adesea necesară atunci când avem de-a face cu pacienți disfagici, adică persoane care au dificultăți la înghițire ca în cazul copiilor, vârstnicilor sau persoanelor care au boli precum neurologice și neuromusculare mecanismul de deglutiție.
Un studiu recent realizat de Hermes Pharma a arătat că 33% dintre oameni sparg de obicei comprimatele înainte de a le înghiți, în timp ce 17% le zdrobesc și apoi le dizolvă în apă. Vorbim despre mulți oameni care manipulează comprimatele fără să știe că în acest fel riscă să facă terapia mai puțin eficientă.
Potrivit studiului ruperea lor se efectuează ”imediat înainte de administrarea fiecărei doze unice” iar tabletele sunt rupte de obicei de-a lungul liniei de separare, se arată în studiu care mai avertizează că tabletele sau capsulele cu înveliș gastrorezistent, pe de altă parte, nu trebuie manipulate, deoarece ingredientul activ este inactivat de aciditatea gastrică și, prin urmare, nu mai este eficient.
Ba m,ai mult, tabletele și capsulele cu eliberare prelungită sau modificată nu ar trebui nici măcar atinse. Motivul? Procedând astfel, ingredientul activ nu este eliberat treptat, așa cum a fost prevăzut de producător pentru a asigura un efect terapeutic constant în timp, ci toate odată cu potențiala apariție a efectelor toxice din cauza supradozajului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu