Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recunoscut că nu a mai vorbit cu Gabriela Firea, ministrul Familiei, de trei luni. Declaraţia a venit după ce Rafila a fost întrebat în ce stadiu este proiectul de ajutorare a cuplurilor care doresc să aibă copii şi se luptă cu infertilitatea.
“Nu ştiu să vă dau detalii pentru că eu am avut o singură discuţie cu doamna ministru Firea în urmă cu vreo trei luni. Întrebaţi la Ministerul Familiei. Noi avem deja un astfel de program, el se desfăşoară la nivel naţional.
Sigur că putem discuta despre extinderea acestui program, însă, extinderea acestui program trebuie să ţină cont de nişte criterii.
În toate ţările din Uniunea Europeană există astfel de criterii. Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, care propune astfel de criterii care să facă posibilă pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil, cu riscuri cât mai puţine pentru că şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani.
De obicei, la 40 de ani, până la 40 de ani vârsta mamei, 42 de ani în câteva ţări şi ceea ce este extrem de important, de asemenea, un parametru care trebuie evaluat şi în funcţie de acest lucru să se recomande această procedură, este vorba despre rezerva ovariană care se calculează la femei încât beneficiarele sau cuplurile beneficiare ale acestui program să aibă o şansă cât mai mare să aibă copii şi în primul rând să aibă copii sănătoşi”, a transmis Alexandru Rafila, citat de Antena3.ro.
Potrivit unor surse DCMedical, comisiile de medici-specialiști recomandă autorităților stabilirea unor limite pentru beneficiari și a unor criterii de performanță pentru clinicile care vor fi finanțate din bugetul alocat programului (între 20-40 de milioane de euro, anual).
Gabriela Firea, ministru pentru Familie, Tineret și Egalitate de șanse, a anunțat că de la bugetul CNAS vor fi decontate sume de până la 4.000 de euro pentru fiecare procedură de FIV. Firea a mai propus ca vârsta beneficiarelor să fie între 25 şi 45 de ani, față de o limită de 40 de ani, în prezent. De asemenea, a eliminat condiționalitățile privind rezerva ovariană (o analiză care arată șansele de a dobândi o sarcină) și plafonul privind numărul de finanțări la care are dreptul un cuplu.
Din datele existente în literatura de specialitate, testul AMH trebuie luat în calcul, corelat cu vârsta. De asemenea, trebuie limitat numărul embrionilor transferați, pentru a limta riscul de nașteri multipli și nașteri premature, periculoase pentru copil și care induc costuri suplimentare în sistemul medical.
Vârsta beneficiarelor acestei finanțări de 4000 de euro ar trebui să se încadreze între 24-42 de ani, potrivit specialiștilor. În cazul femeilor mai tinere se mai poate încerca dobândirea natural a sarcinii, iar peste o anumită vârstă procedura are șanse mai mici și riscuri mai mari. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu