Rusia a anticipat incursiunea din Kursk cu luni înainte, deși documentele au fost ignorate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Documentele descoperite de administrația de la Kiev și presa internațională conțin luni de avertismente cu privire la un posibil avans ucrainean în Kursk și dezvăluie, de asemenea, îngrijorări cu privire la moralul armatei ruse.

Publicitate

Comandamentul militar al Rusiei anticipase incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și își făcea planuri pentru a o preveni de câteva luni, conform unui set de documente pe care armata ucraineană susține că le-a confiscat din poziții rusești abandonate în regiune.

Dezvăluirea face ca dezordinea din rândurile forțelor ruse după atacul Ucrainei de la începutul lunii august să fie cu atât mai jenantă. Documentele, împărtășite cu *The Guardian*, mai arată preocupările Rusiei legate de moralul soldaților din Kursk, care s-au intensificat după sinuciderea unui militar aflat în prima linie, despre care se spune că fusese într-o „stare prelungită de depresie din cauza serviciului în armata rusă”.

Comandanții unităților primesc instrucțiuni să se asigure că soldații urmăresc zilnic mass-media de stat rusească pentru a le menține „condiția psihologică”.

Când atacul ucrainean a început pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile: "Au fugit, fără să evacueze sau să distrugă documentele"

The Guardian nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, deși acestea poartă semnele caracteristice ale comunicărilor armatei ruse. La sfârșitul lunii august, The Guardian a întâlnit echipa ucraineană de operațiuni speciale care le-a confiscat, la câteva ore după ce au părăsit teritoriul rusesc. Echipa a declarat că au luat documente ale Ministerului de Interne rus, FSB și ale armatei din clădiri din regiunea Kursk, oferind ulterior o selecție pentru a fi vizualizate și fotografiate.

Unele dintre documente sunt ordine tipărite distribuite la diverse unități, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână care înregistrează evenimente și preocupări la anumite poziții. Primele înregistrări sunt datate la sfârșitul anului 2023, iar cele mai recente documente sunt de doar șase săptămâni înainte ca Ucraina să lanseze incursiunea în regiunea Kursk pe 6 august.

Documentele provin în principal de la unități ale Regimentului 488 de Gardă de Infanterie Motorizată al Rusiei, în special de la compania a doua a Batalionului 17.

Incursiunea Ucrainei în Kursk a luat prin surprindere partenerii occidentali ai Kievului și mulți dintre liderii ucraineni, deoarece planificarea a fost restrânsă la un număr foarte mic de persoane. Cu toate acestea, documentele militare ruse conțin avertismente de luni de zile despre o posibilă incursiune în zonă și o tentativă de a ocupa orașul Sudzha, o localitate de 5.000 de locuitori, care este acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

Înregistrarea care menționa „potențialul unui atac la granița de stat” 

O înregistrare din 4 ianuarie menționa „potențialul unui atac la granița de stat” din partea grupurilor armate ucrainene și ordona intensificarea antrenamentelor pentru a pregăti trupele în vederea respingerii oricărui atac. Pe 19 februarie, comandanții de unități au fost avertizați despre planurile Ucrainei pentru „un avans rapid din regiunea Sumî pe teritoriul rusesc, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un ‘coridor’ de patru zile înainte de sosirea principalelor unități ale armatei ucrainene cu vehicule blindate”.

La mijlocul lunii martie, unităților de la graniță li s-a ordonat să întărească liniile defensive și „să organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților și a punctelor de sprijin în ceea ce privește organizarea corectă a apărării” în pregătirea pentru un atac transfrontalier ucrainean.

În iunie, a apărut un avertisment mai specific despre planurile ucrainene „în direcția Yunakivka-Sudzha, cu scopul de a prelua controlul asupra orașului Sudzha”, lucru care s-a întâmplat efectiv în august. De asemenea, s-a prezis că Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seym pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești din regiune, ceea ce s-a întâmplat ulterior. Documentul din iunie prezenta și plângerile superiorilor care spuneau că unitățile rusești staționate în prima linie „sunt completate doar în proporție de 60-70%, fiind formate în principal din rezerve cu pregătire slabă”.

Când atacul ucrainean a început pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile, iar într-o săptămână Ucraina a preluat controlul complet asupra orașului Sudzha. „Au fugit, fără să evacueze sau să distrugă documentele”, a declarat un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele.

Recruți nepregătiți lăsați să fie capturați de armata ucraineană: "Problema deceselor militarilor în urma incidentelor suicidare rămâne tensionată"

În timpul retragerii haotice a Moscovei, forțele ucrainene au capturat sute de soldați ruși, mulți dintre ei fiind recruți, care în mod normal nu sunt pregătiți să participe la lupte. Părinții unui soldat recrutat din compania a doua, menționat în documente, au înregistrat în august un apel video emoționant, identificându-l ca fiind fiul lor de 22 de ani, Vadim Kopylov, spunând că a fost luat prizonier lângă Sudzha și făcând apel la autoritățile ruse să-l schimbe.

Documentele oferă o perspectivă asupra tacticilor rusești din ultimul an, menționând într-un caz nevoia de a crea tranșee și poziții false pentru a deruta dronele de recunoaștere ucrainene. „Modele de tancuri, vehicule blindate și lansatoare de artilerie, precum și manechine de soldați, trebuie create și mutate periodic”, se arată într-un ordin.

Se adaugă că anumiți soldați ar trebui trimiși la pozițiile false pentru a aprinde focuri pe timp de noapte și să se plimbe cu lanterne, iar Rusia ar trebui să creeze discuții radio despre pozițiile false, în speranța că acestea vor fi interceptate. Nu este clar dacă astfel de poziții au fost vreodată create; membrii unei unități ucrainene care operează drone de recunoaștere în zonă în ultimele săptămâni au declarat pentru The Guardian că nu au văzut dovezi ale unor astfel de poziții.

În martie, documentele rusești notează că au existat tot mai multe incidente în care grupuri de sabotaj ucrainene s-au deghizat pentru a lucra în spatele liniilor rusești, purtând uniforme rusești. „Pentru a preveni infiltrarea inamicilor în formațiunile noastre de luptă... comandanții trebuie să implementeze utilizarea markerului de identificare varianta n6, realizat din materiale de 8 cm lățime, care să fie atașat folosind bandă invizibilă”, se arată într-un ordin din acea lună.

Val de sinucideri în rândul soldaților ruși

Îngropate în limbajul oficial, sec și sinuos, se găsesc semne de probleme grave legate de moralul de pe front. „Analiza situației actuale privind sinuciderile arată că problema deceselor militarilor în urma incidentelor suicidare rămâne tensionată”, se arată într-o înregistrare. Este menționat un incident care ar fi avut loc pe 20 ianuarie anul acesta, când un soldat recrutat a intrat în zona de spălare dintr-un post de pază de vară și s-a împușcat în abdomen.

„Investigația incidentului a stabilit că motivul sinuciderii și decesului a fost o cădere nervoasă și psihologică, cauzată de starea sa prelungită de depresie din cauza serviciului în armata rusă”, se arată în raportul scris de mână despre incident.

Pentru a preveni alte astfel de incidente, comandanților de unități li se ordonă să identifice soldații care „nu sunt pregătiți mental să-și îndeplinească îndatoririle sau sunt predispuși la comportament deviant și să organizeze redistribuirea și transferul acestora către facilități medicale militare”.

Instrucțiuni suplimentare pentru menținerea moralului apar într-un document dactilografiat nedatat, care explică faptul că soldații ar trebui să primească între 5-10 minute pe zi, precum și o oră o dată pe săptămână, de instruire politică „menită să mențină și să ridice starea politică, morală și psihologică a personalului”, susține The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel