Autoritățile ruse au blocat sau au șters aproximativ 138.000 de site-uri web de când Moscova a lansat invadarea Ucrainei în februarie, a declarat luni procurorul general al țării.
În urma a peste 300 de solicitări din partea procurorilor, organul de pază al comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cenzurat mii de site-uri web în încercarea de a combate „știrile false”, potrivit procurorului general Igor Krasnov.
„După începerea operațiunii militare speciale, ne-am consolidat contracararea la răspândirea apelurilor la extremism și terorism, revolte în masă și știri false pe internet”, a declarat Krasnov pentru cotidianul de business Kommersant.
Kremlinul a încercat să controleze strict narațiunea războiului acasă de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Multe dintre site-urile blocate au criticat războiul din Ucraina ori s-au referit la el ca „război” sau „invazie” mai degrabă decât termenul preferat de Kremlin „operație militară specială”.
Site-urile web care publică informații care contrazic narativul Moscovei despre evenimentele din Ucraina, pe care le consideră „știri false”, sunt, de asemenea, supuse blocării.
Critica războiului sau împărtășirea informațiilor neaprobate de Kremlin sunt pedepsite conform noilor legi adoptate la scurt timp după invazie.
Toate mass-media independente din Rusia au fost fie blocate, fie închise din februarie, mulți jurnaliști care au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.
Autoritățile ruse au scos în afara legii Facebook și Instagram ca organizații „extremiste” de la începutul războiului și au restricționat accesul la Twitter.
Oficiali de la Pentagon susţin cu Rusia a pierdut în Ucraina aproximativ 80.000 de soldaţi.
Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse, notează AFP şi Reuters.
"Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni", a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.
Forţele ruse au pierdut, de asemenea, "3.000 sau 4.000" de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.
"Este absolut remarcabil, având în vedere că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului", a continuat oficialul american.
"Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni", a menţionat el. "Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă din cauza calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit", a mai spus demnitarul american, citat de Agerpres.
Colin Kahl a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii.
Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.
Potrivit unei surse militare sub protecţia anonimatului, armata ucraineană, care avea un efectiv de 170.000 de soldaţi activi şi 100.000 de rezervişti la începutul războiului din 24 februarie, s-a întărit pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de militari.
Înainte de invazia Ucrainei la 24 februarie, aproximativ 150.000 până la 200.000 de soldaţi ruşi erau desfăşuraţi la frontierele Ucrainei, potrivit estimărilor occidentale, reaminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci