Urmărește emisiunea live


Rusia a blocat accesul la Facebook pe teritoriul ţării / Update: A blocat şi Twitter

Pexels
Pexels

Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea Facebook pe teritoriul ţării, acuzând reţeaua socială de 'discriminarea' mass-media ruse, informează AFP şi Reuters. 

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE 2 

Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la reţeaua socială Twitter pe teritoriul Rusiei, au informat agenţiile TASS şi Interfax, transmite Reuters.

Decizia a fost luată pe baza unei cereri din 24 februarie a parchetului general, potrivit Interfax. Roskomnadzor anunţase mai devreme că 'a fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook' începând de vineri, ca răspuns la restricţionarea accesului media ruse pe această platformă.

UPDATE 1

Meta a confirmat vineri decizia guvernului rus de a bloca accesul la Facebook în Rusia şi a deplâns faptul că milioane de ruşi obişnuiţi vor fi în curând privaţi de informaţii de încredere, a afirmat Nick Clegg, preşedinte pentru afaceri globale al grupului american, relatează AFP.

Accesul la Facebook în Rusia a fost deja restricţionat săptămâna trecută, de la invazia Ucrainei, când reţeaua de socializare a luat măsuri pentru a limita difuzarea de informaţii provenite de la instituţii de presă afiliate guvernului rus. Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea Facebook pe teritoriul ţării, acuzând reţeaua socială de 'discriminarea' mass-media ruse, notează AFP şi Reuters.

Știrea inițială

'A fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook' începând de vineri, a anunţat Roskomnadzor pe mesageria Telegram. Jurnaliştii agenţiei France Presse în Rusia au putut constata că reţeaua socială nu mai funcţiona fără VPN (reţea virtuală privată).

Citește și: Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal

Ministerul rus al Industriei şi Comerţului le-a recomandat vineri producătorilor ruşi de îngrăşăminte să-şi suspende temporar exporturile, invocând 'sabotajul' practicat de firme străine de transport, informează AFP. Vezi continuarea aici!

Citește și: Statele occidentale acuză Rusia la ONU de atac deliberat asupra centralei nucleare de la Zaporojie;Moscova denunţă 'o minciună'

Statele Unite au acuzat vineri Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat 'o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume' prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia drept o 'minciună', el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.

Acuzaţia că Rusia este responsabilă 'face parte dintr-o campanie de minciuni' împotriva Moscovei, a spus Nebenzia. 'Mulţumită lui Dumnezeu, lumea a scăpat de un dezastru nuclear' peste noapte, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield, numind atacul 'iresponsabil' şi 'periculos'.

'Nu numai (că Vladimir Putin) nu a ascultat' apelurile de a opri invazia sa în Ucraina, 'dar tocmai am asistat la o nouă escaladare periculoasă ce reprezintă o gravă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume', a insistat diplomata americană. În cadrul sesiunii Consiliului, solicitată de Regatul Unit, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a subliniat că nu există nicio îndoială: 'Forţele ruse (au fost cele care) au atacat' situl Zaporojie (sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Marea Britanie şi Franţa presupun că trupele ruse au vizat în mod deliberat centrala nucleară de la Zaporojie a Ucrainei în timpul luptelor din această săptămână. 'Este prima dată când un stat atacă o centrală nucleară alimentată şi funcţională. Şi este în mod clar interzis de dreptul internaţional şi Convenţiile de la Geneva', a mai spus ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, la reuniunea de urgenţă de vineri a Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său, Vasili Nebenzia a recunoscut însă că în zona vizată au loc lupte în care sunt implicaţi soldaţi ruşi. Dar el s-a referit la schimburi de focuri cu 'arme uşoare' care, a spus el, nu au implicat bombardamente. El a adăugat că securitatea sitului nuclear este asigurată, cerând occidentalilor 'să se calmeze'. 'Comunitatea internaţională trebuie să-şi păstreze calmul şi să rămână raţională', a adăugat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

'Nu trebuie să turnăm gaz pe foc', a insistat el, făcând apel la dialog. Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, a subliniat că 'atacurile asupra siturilor nucleare sunt contrare dreptului internaţional umanitar'.

La rândul său, Rafael Grossi, directorul general al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), vorbind prin legătură video în direct din avion în drum spre Teheran, a subliniat 'importanţa' celor cincisprezece reactoare nucleare situate în Ucraina. El a repetat că este gata să plece în Ucraina în legătură cu siturile nucleare şi a precizat că a făcut cererea Ucrainei şi Rusiei, care o 'studiază'. Această misiune a AIEA s-ar limita la 'siguranţa' siturilor, fără intervenţie politică, a susţinut Grossi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel