Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a estimat că forţele concentrate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina se ridică la 190.000 de soldaţi.
Forţele concentrate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina se ridică probabil la 190.000 de soldaţi, a estimat vineri ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) într-o declaraţie la o reuniune a acestui forum paneuropean cu sediul la Viena privind criza din Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres.
'Estimăm că Rusia a comasat probabil între 160.000 şi 190.000 de soldaţi în interiorul şi în apropierea Ucrainei, comparativ cu aproximativ 100.000 la 30 ianuarie', a declarat Michael Carpenter la această reuniune, la care Rusia nu a participat.
'Este cea mai semnificativă mobilizare militară în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial', a apreciat ambasadorul american.
Anterior, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, declarase la Varşovia că SUA observă încă şi mai multe trupe ruse deplasându-se în regiunile de graniţă cu Ucraina, potrivit AFP.
'Cu toate că Rusia a anunţat că îşi retrage forţele în garnizoane, nu am văzut acest lucru încă. De fapt, vedem că mai multe forţe se deplasează în această regiune de graniţă', a spus Austin după o întâlnire cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak.
VEZI ȘI: Rusia cere din nou retragerea trupelor NATO din România
Rusia a declarat joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri militare-tehnice dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.
Într-un document de 11 pagini prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu s-au implicat în preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.
„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea... Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document, potrivit textului publicat de către agenția de știri TASS.
De asemenea, Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o în răspunsurile scrise de joi.
„Nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută și nu este planificată”, se arată în document.
Rusia a spus că propunerile sale sunt un „pachet complet” care nu poate fi discutat individual. SUA au oferit compromisuri în domenii precum limitele desfășurării de rachete – o ofertă pe care Rusia a respins-o joi.
„Propunerile rusești sunt de natură pachet și ar trebui luate în considerare în ansamblu, fără a se concentra pe componente individuale. În ceea ce privește problema controlului armelor, le luăm în considerare doar în contextul general al unei abordări cuprinzătoare de pachet pentru rezolvarea problemei generale a garanțiilor de securitate”, se arată în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News