Rusia a conectat centrala de la Cernobîl la rețeaua electrică din Belarus

Foto: Pixabay, de chriswanders
Foto: Pixabay, de chriswanders

Rusia ar fi conectat centrala de la Cernobîl la rețeaua electrică din Belarus.

Rusia anunță că centrala de la Cernobîl are energie elctrică. Ministerul rus al Energiei a declarat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Agerpres, citând Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Însă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat că acest pericol nu este iminent, precizând că sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobîl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă.

Lukașenko  anunțase că trimite specialiști din Belarus pentru a reporni curentul la Cernobîl

Electricitatea centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă, după ce forțele ruse au preluat luna trecută controlul asupra acesteia. Deși nu mai este o centrală funcțională, Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, nu a fost niciodată complet abandonat și necesită încă o gestionare constantă. Combustibilul nuclear uzat este răcit la fața locului.

Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al Rusiei, a instruit specialiștii din Belarus să se asigure că centrala ucraineană primește energie, potrivit agenției de presă Reuters care citează agenția de presă de stat BelTA. Cernobîl este situat în apropierea graniței cu Belarus.

Ucraina a avertizat ieri că există pericolul ca radiațiile din centrală să se scurgă din cauza întreruperii de curent. Ulterior, ONU a spus că întreruperea nu va afecta siguranța. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel