Rusia a deschis focul asupra unei nave din Turcia care mergea spre Ismail. Erdoğan, avertisment pentru Moscova

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Forțele navale ale Federației Ruse au deschis focul asupra unei nave turcești.

Turcia a avertizat Moscova, după ce o navă de marfă turcească a fost atacată de marina rusă weekendul trecut, a declarat joi biroul președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform alarabiya.

„După intervenția (rusă), interlocutorii noștri din Federația Rusă au fost avertizați în mod corespunzător să evite astfel de acțiuni, care escaladează tensiunile în Marea Neagră”, a spus președinția turcă.

Nava Sukru Okan arbora pavilionul Palau când a fost vizată de marina rusă, duminica trecută.

Personalul militar rus s-a urcat apoi pe navă pentru a efectua o inspecție, înainte de a o lăsa să navigheze spre portul ucrainean Ismail, principala rută de export pentru produsele agricole ucrainene.

Incidentul a avut loc în timpul unei intensificări a atacurilor din regiunea Mării Negre, care a urmat deciziei Rusiei de a se retrage luna trecută dintr-un acord de cereale cu Ucraina.

Turcia a ajutat la negocierea acordului susținut de ONU, folosind relațiile sale bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul pentru a ajuta la încheierea singurului acord major dintre părți în timpul războiului.

Totuși, Erdoğan a fost criticat pentru că nu a spus nimic despre atacul rus.

Președinția turcă a respins aceste critici, argumentând că, din punct de vedere tehnic, îi revine Palau să răspundă incidentului.

„Chiar dacă proprietarul vasului Sukru Okan este turc, nava nu este sub pavilion turcesc”, se precizează în declarație.

„În dreptul internațional, „statul pavilionului” este mai important decât numele navei sau cine o deține”, a mai spus președinția turcă.

Palau este un arhipelag din Pacific al cărui pavilion este adesea folosit de companiile de transport maritim pentru a accesa liber porturile internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel