Rusia a extins sancțiunile personale împotriva Regatului Unit.
Rusia a extins lista sancțiunilor personale împotriva reprezentanților mass-media și a lobby-ului de apărare al Regatului Unit prin adăugarea a 49 de nume, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, scrie Interfax.
„În legătură cu acțiunile anti-ruse ale guvernului britanic privind introducerea de sancțiuni personale împotriva jurnaliștilor de frunte ai țării noastre și a șefilor de companii din complexul de apărare internă, s-a decis includerea în „lista stop” rusă a șefilor și corespondenților. a mai multor mass-media britanice importante, precum și ai reprezentanților comandamentului forțelor armate, Complexului militar-industrial și lobby-ului de apărare al Regatului Unit.”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Acesta notează că lista celor sancționați va fi extinsă. Totodată, ministerul rus de Externe a scris că „jurnaliştii britanici incluşi în listă sunt implicaţi în diseminarea deliberată de informaţii false şi unilaterale despre Rusia şi evenimentele din Ucraina şi Donbass”, iar persoane asociate cu domeniul apărării din Marea Britanie „sunt implicate în realizarea decizii privind furnizarea de arme Ucrainei, care sunt folosite de pedepsitorii locali și formațiunile naziste pentru a ucide civili și a distruge infrastructura civilă.”
Lista include în special angajați ai canalului de televiziune BBC, inclusiv pe directorul general al postului TV și președintele consiliului de conducere al companiei de televiziune; redactori-șefi ai ziarelor Daily Telegraph, Times, Guardian, Daily Mail și Independent.
Printre persoanele sancționate asociate cu complexul de apărare din Regatul Unit s-au numărat, inclusiv secretarul adjunct al Apărării Jeremy Mark Quinn, comandantul marinei, șeful de stat major al Marinei Marii Britanii, Benjamin John Key, comandantul forțelor aeriene Michael Wigston. Lista completă este publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.
Proprietarul Wikipedia a anunțat luni că face apel la o decizie a instanței ruse prin care i se cere companiei să elimine informațiile legate de războiul din Ucraina.
Fundația Wikimedia, compania-mamă a site-ului Wikipedia, a fost amendată cu echivalentul a 65.000 de dolari pentru că a refuzat să elimine ceea ce instanța de la Moscova a considerat a fi dezinformare, în articolele în limba rusă legate de invazia Ucrainei, pornită la data de 24 februarie, de către forțele ruse. Articolele în cauză includ sintagme precum „invazia rusă a Ucrainei”, „crimele de război în timpul invaziei ruse a Ucrainei”, „bombardarea spitalului din Mariupol”, „bombardarea Teatrului Mariupol” și „masacrul de la Bucha”. Compania susține că informațiile de pe pagini sunt „foarte corecte” și „verificate” și că decizia instanței vizează informații „vitale” într-un „timp de criză”.
„Această decizie implică faptul că cunoștințele bine bazate, verificate de pe Wikipedia, care sunt incompatibile cu conturile guvernului rus, constituie dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier general asociat la Fundația Wikimedia, într-un comunicat luni.
„Guvernul vizează informații care sunt vitale pentru viața oamenilor într-o perioadă de criză”, a adăugat LaPorte. „Îndemnăm instanța să reconsidere decizia în favoarea drepturilor fiecăruia la acces, la cunoaștere și la libera exprimare”.
Curtea de la Moscova susține că informațiile de pe Wikipedia despre invazia Rusiei, pe care Kremlinul o numește „operațiune militară specială”, prezintă riscul dezordinei publice în masă în Rusia. Instanța a mai declarat că Fundația Wikimedia operează pe teritoriul Rusiei și este obligată să respecte legea rusă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu