Rusia a închis robinetul de gaz pentru Țările de Jos

Foto: Facebook Газпром нефть
Foto: Facebook Газпром нефть

Rusia a oprit livrările de gaz în Țările de Jos din cauza refuzului de a plăti în ruble.

Gazprom a confirmat întreruperea furnizării de gaze către Țările de Jos din cauza refuzului de a plăti conform noilor reguli, a anunțat compania rusă, scrie Interfax.

"Gazprom a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. (Olanda) din cauza neplății în ruble. Până la sfârșitul zilei lucrătoare din 30 mai, Gazprom Export nu primise plata pentru livrările de gaze în aprilie de la GasTerra B.V., în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noi detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, a declarat compania rusă.

Țările de Jos caută noi soluții

Sistarea livrărilor înseamnă că de acum până la 1 octombrie 2022, momentul finalizării contractului, Țările de Jos nu vor primi aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz. Cum va afecta acest lucru piața europeană, rămâne de văzut.

Pentru a compensa deficitul de aprovizionare, compania olandeză de transport de gaze Gasunie construiește de urgență un terminal GNL în portul Eemshaven din provincia Groningen. Două unități plutitoare de regazeificare au fost deja închiriate pentru crearea acesteia. Ele vor permite să livrarea a până la 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Ambele nave sunt de așteptat să intre în serviciu în toamnă.

Primul terminal GNL din Țările de Jos, Gate LNG, a început să funcționeze în portul Rotterdam în 2011. În 2021, prin el au fost transbordați 8 miliarde de metri cubi de gaz.

În 2020, consumul de gaze în Olanda s-a ridicat la 36,6 miliarde de metri cubi, potrivit ghidului BP, dintre care 11,2 miliarde de metri cubi au fost din Rusia. Referința de la Gazprom Export raportează că, în 2020, livrările de gaze prin conducte către piața țării s-au ridicat la 11,81 miliarde de metri cubi, inclusiv livrările către GasTerra, în cadrul unor contracte pe termen scurt.

Noul sistem de plată cerut de Rusia


La 31 martie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret „Cu privire la o procedură specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale”. Potrivit decretului, plata pentru gazul rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 către contrapărțile străine specificate în decret trebuie făcută exclusiv în ruble.

În instituția financiară autorizată - Gazprombank - se deschid conturi speciale în ruble și valută de tip "K" pentru cumpărătorii străini. În ceea ce privește aceste conturi, nu este permisă suspendarea operațiunilor, sechestrarea sau anularea fondurilor ca parte a îndeplinirii obligațiilor unui cumpărător străin care nu sunt legate de plata în baza unui contract de furnizare de gaze naturale. Cumpărătorul străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde la Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. 

Cine nu respectă cerința lui Putin se trezește fără gaz rusesc. Rusia susține că expedierea ulterioară a plății în ruble este interzisă dacă a sosit termenul limită de plată pentru gazul furnizat în baza contractului, iar cumpărătorul străin nu a efectuat plata sau nu a efectuat plata în ruble integral folosind un cont de la o bancă autorizată.

Pe lângă Țările de Jos și Polonia, Bulgaria și Finlanda au rămas fără gaz rusec pentru că au refuzat plata în ruble. În plus, același lucru s-ar putea întâmpla și în Danemarca. Țara a anunțat că nu va plăti în ruble pentru cazul rusesc. 

VEZI ȘI: Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel