Rusia a intrat în incapacitate de plată. Ce înseamnă asta pentru Putin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cele două obligaţiuni neplătite atârnă greu la imaginea Rusiei.

„Perioada de graţie” de 30 de zile pentru plata dobânzii la obligaţiunile de 71,25 milioane de dolari şi 26,5 milioane de euro, care a expirat pe 27 mai, s-a încheiat duminică seară. Din această dimineaţă, Rusia este în „default tehnic”, adică neîndeplinirea obligaţiilor către creditori.

Prima dată când Rusia a rămas fără plata datoriei externe a fost la revoluţia bolşevică. Atunci, revoluţionarii au decis să respingă datoria externă a imperiului ţarist, iar în 1918, Lev Troţki i-a anunţat pe creditorii occidentali spunându-le: „Domnilor, aţi fost avertizaţi”.

Ultima neîndeplinire de obligaţie privind datoria suverană în ruble datează însă din 1998. Criza financiară a provocat devalorizarea dramatică a rublei, ceea ce a forţat Moscova să oprească plăţile pentru obligaţiunile sale de stat.

Obligaţiuni de 40 de miliarde de dolari

De data asta, situaţia este diferită. Moscova are aproximativ 40 de miliarde de dolari în obligaţiuni străine în circulaţie şi trebuie să onoreze plăţi de aproximativ 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Datorită miliardelor realizate din vânzarea de petrol şi gaze, Moscova are resurse pentru a face faţă plăţii dobânzilor, dar nu poate efectua acest lucru pentru că Europa şi SUA au exclus Rusia din circuitul internaţional de plăţi, după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

După expulzarea Moscovei din sistemele financiare, care învârt roţile creditării şi comerţului internaţional, default-ul şi-a făcut acum loc.

Blocada americană

Luna trecută, Departamentul de Trezorerie al SUA a pus capăt capacităţii Rusiei de a rambursa sume investitorilor internaţionali prin intermediul băncilor americane. Ca răspuns, Moscova a promis că va plăti datorii denominate în dolari folosind rubla şi va oferi „oportunitatea unei conversii ulterioare în moneda originală”.

Atunci când o ţară este în stare de nerambursare, aceasta poate fi oprită de la împrumuturile pieţei de obligaţiuni până când insolvenţa este rezolvată şi investitorii îşi recapătă încrederea în capacitatea şi disponibilitatea de a plăti a guvernului. Dar Rusia a fost deja exclusă de pe pieţele de capital occidentale, aşa că o posibilă rentabilitate a creditării este încă departe.

Prin urmare, impactul este mai presus de toate simbolic. Implicit este o palmă dată mândriei preşedintelui Vladimir Putin. În urma sancţiunilor impuse de ţările occidentale, Kremlinul acuzase Occidentul că împinge Rusia către un „default artificial”,notează Mediafax.

Rusia spune că va plăti datoriile suverane în ruble, în lipsa licenței OFAC

Rusia anunță că, în absența unei licențe OFAC, va deservi datoria publică în ruble.

Federația Rusă, în lipsa unei licențe de la Trezoreria SUA, care permite plățile datoriei publice externe în dolari, o va deservi în ruble, a spus Ministerul de Finanțe al Rusiei, scrie Interfax.

Anterior, OFAC (filiala de aplicare a sancțiunilor a Departamentului de Trezorerie al SUA) a anunțat că licența, care permitea tranzacțiilor necesare pentru a primi plăți pentru obligațiile de datorie ale Trezoreriei și ale Băncii Rusiei până pe 25 mai, nu va fi reînnoită.

"Decizia Trezoreriei SUA de a refuza reînnoirea licenței pentru ca investitorii să primească plăți pentru datoria guvernamentală rusă încalcă în primul rând drepturile investitorilor străini asupra instrumentelor de datorie rusești și subminează încrederea în infrastructura financiară occidentală.", se arată într-un comunicat al Trezoreriei Ruse.

„Ministerul de Finanțe al Rusiei își confirmă disponibilitatea de a continua deservirea și rambursarea tuturor obligațiilor de datorie. Ținând cont de faptul că refuzul de a reînnoi licența specificată face imposibilă continuarea deservirii datoriei externe a statului în dolari SUA, plățile vor fi efectuate în moneda Federației Ruse cu posibilitatea conversiei lor ulterioare în moneda originală a obligației prin NCO JSC National Settlement Depository (NSD) în calitate de agent plătitor”, a spus ministerul.

"Situația actuală nu are nimic de-a face cu situația din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-și achita datoriile. Acum sunt bani, și este prezentă și disponibilitatea de a plăti. Această situație, creată artificial de o țară neprietenoasă, nu va afecta calitatea vieții rușilor”, a subliniat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov. 

Incapacitatea de plată (sau default) apare  atunci când un un debitor nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale. Banca centrală a Canadei și Banca Angliei, care urmăresc incapacitatea de plată pentru datoriile suverane la nivel mondial, estimează că valoarea totală a datoriei guvernamentale nerambursate în întreaga lume a fost de 443,2 miliarde de dolari în 2020 - aproximativ 0,5% din datoria publică mondială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel