Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului și orașului Liov în această dimineață, anunță armata Ucrainei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Rusia a lansat miercuri rachete și drone asupra capitalei Ucrainei, Kiev, și asupra orașului Liov, situat în vestul țării, aproape de granița cu Polonia, membră NATO, conform declarațiilor armatei ucrainene, scrie Reuters.

Aceste atacuri vin la doar o zi după ce Rusia a lovit un institut militar în orașul Poltava, aflat în centrul Ucrainei, cu două rachete balistice, în cel mai mortal atac de la începutul acestui an. În urma atacului de la Poltava, 50 de persoane și-au pierdut viața, iar alte sute au fost rănite.

Miercuri, martori ai sursei citate au auzit mai multe explozii la periferia orașelor Kiev și Liov, zgomote care păreau a fi produse de sistemele de apărare antiaeriană în acțiune. Oficialii militari ucraineni au confirmat că unitățile de apărare erau angajate în respingerea atacurilor.

„Da, este foarte zgomotos”, a declarat guvernatorul regiunii Liov, Maksym Kozytskyi, pe aplicația de mesagerie Telegram. Acesta a adăugat că multe dintre clădirile rezidențiale din orașul Liov, care este centrul administrativ al regiunii, au fost avariate în urma atacului.

În Polonia, țara vecină, au fost activate avioanele militare pentru a treia oară în opt zile, în scopul asigurării siguranței spațiului aerian polonez. „Aceasta este o altă noapte foarte aglomerată pentru întregul sistem de apărare aeriană din Polonia, din cauza activității observate a aviației de lungă distanță a Federației Ruse, care efectuează lovituri”, a declarat Comandamentul Polonez pe platforma X.

În ultimele 10 zile, Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone, în ceea ce unii bloggeri militari ruși spun că ar fi răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul rus.

Până în prezent, Rusia nu a comentat atacurile asupra Poltavei și nici cele de miercuri asupra orașelor Liov și Kiev. Moscova a susținut frecvent că atacurile sale vizează infrastructura militară, energetică și de transport a Ucrainei, nu civilii.

Întreaga Ucraină a fost sub alertă de raid aerian încă de la ora 03:00, ora locală, miercuri dimineață, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care au avertizat asupra unor posibile noi atacuri cu rachete în regiunea Liov.

Șeful armamentului din Ucraina și patru miniștri au demisionat cu o zi în urmă

Ministrul ucrainean responsabil de producția de armament, Oleksandr Kamyshin, a demisionat cu o zi înainte de acest atac, anticipând o nouă funcție în domeniul apărării, în timp ce alți patru miniștri au renunțat la posturile lor într-o remaniere guvernamentală majoră, într-un moment critic al războiului.

Demisiile ministrului Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin, ale viceprim-ministrului Olha Stefanishyna și ale miniștrilor justiției, mediului și reintegrării lasă peste o treime din cabinet vacant, după ce mai mulți oficiali au fost demiși la începutul acestui an.

Președintele Volodimir Zelenski și aliații săi politici ar putea acționa rapid pentru a ocupa aceste posturi, pentru a asigura stabilitatea înainte de vizita planificată în această lună în Statele Unite, unde Zelenski speră să prezinte un "plan de victorie" președintelui american Joe Biden, un aliat cheie al Ucrainei.

„Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina, iar instituțiile noastre de stat trebuie configurate astfel încât Ucraina să obțină toate rezultatele de care avem nevoie – pentru noi toți”, a declarat Zelenski în discursul susținut marți seară. „Pentru aceasta, trebuie să consolidăm anumite domenii ale guvernului și s-au pregătit schimbări în componența acestuia. Vor exista, de asemenea, schimbări în cadrul biroului prezidențial”, a mai adăugat el.

Zelenski l-a demis și pe Rostyslav Șurma, unul dintre adjuncții săi, care avea în portofoliu economia, conform unui decret publicat pe site-ul prezidențial.

David Arakhamia, un important parlamentar al partidului lui Zelenski, a declarat că va avea loc un „reset guvernamental major”, în urma căruia mai mult de jumătate dintre miniștri vor fi înlocuiți. „Mâine (miercuri) ne așteaptă o zi a demiterilor, iar poimâine (joi) o zi a numirilor”, a spus el.

Olha Stefanishyna, a cărei activitate s-a concentrat pe eforturile Kievului de a adera la Uniunea Europeană și la alianța militară NATO, ar putea fi numită la conducerea unui minister extins, care să înglobeze atât funcțiile sale anterioare, cât și pe cele ale Ministerului Justiției, potrivit unei surse din partidul lui Zelenski citată de radiodifuzorul public Suspilne.

În același timp, Kamyshin a condus eforturile Ucrainei de a intensifica producția de armament, de la drone de atac până la rachete cu rază lungă, pentru a lupta împotriva Rusiei, un adversar mult mai bine înarmat și mai numeros. „Voi continua să lucrez în sectorul apărării, dar într-un alt rol”, a scris Kamyshin, în vârstă de 40 de ani și considerat o vedetă în ascensiune în guvern, pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a fost numit în funcție în martie 2023, după ce și-a creat o reputație de manager eficient al căilor ferate naționale, o arteră logistică vitală atât pentru civili, cât și pentru militari în primul an al invaziei la scară largă a Kremlinului din februarie 2022.

De când a preluat conducerea producției de armament, Ucraina a produs mii de drone cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia. Luna trecută, Zelenski a anunțat că Kievul a folosit pentru prima dată o nouă „dronă-rachetă” și a testat o nouă rachetă balistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel