Rusia a confirmat că a folosit o armă în spaţiu pentru distrugerea unui satelit, dar respinge acuzaţiile de la Washington privind punerea în pericol a Staţiei Spaţiale Internaţionale.
”Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes, în data de 15 noiembrie, un test în care a fost lovit satelitul rusesc Țelina-D, în prezent neoperațional și care se afla pe orbită din anul 1982”, se arată într-un comunicat emis de ministerul rus.
Ministerul rus al Apărării a precizat, conform Reuters, că deșeurile rezultate în urma testului nu au reprezentat niciun moment vreun pericol pentru stația spațială și a adăugat că Washingtonul știe bine acest amănunt. În plus, oficialii ruși au adăugat că atât SUA, cât și China sau India au efectuat, în trecut, teste similare, scrie Digi24.
”Mai devreme în cursul zilei de astăzi, Rusia a efectuat în mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete anti-satelit cu ascensiune directă împotriva unuia din propriii sateliţi”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept ”periculos şi iresponsabil”.
Conform oficialului american, această acţiune ”a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile şi sute de mii de bucăţi mai mici de resturi care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”. Fără să dorească să comenteze despre posibile măsuri de retorsiune, Ned Price a spus că Statele Unite ”vor să precizeze că nu vor tolera acest gen de activitate”.
Această acţiune ”demonstrează în mod clar că afirmaţiile Rusiei, potrivit cărora se opune militarizării spaţiului, sunt înşelătoare şi ipocrite”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că ”îngrijorarea imediată este legată de reziduuri, care acum plutesc şi ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Staţia Spaţială Internaţională”.
”Urmărim îndeaproape tipul de mijloace pe care Rusia pare că doreşte să le dezvolte”, a adăugat el. Luni dimineaţa cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost nevoiţi să se refugieze în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu