Ministrul Apărării al Rusiei, Sergei Șoigu, a anunțat, miercuri, la televiziunea de stat, că Rusia a efectuat un test pentru a evalua capacitatea sa de a lansa un răspuns nuclear de proporții, scrie Reuters.
Amintim că, în urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a fost filmat în apropierea „servietei nucleare”.
După o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă.
Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de 'Ceghet' (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu preşedintele rus, dar este rareori filmată.
Putin, is clearly over the moon, running around with his best friend, Xi, in China, accompanied by officers carrying the so-called nuclear briefcase which can be used to order a nuclear strike.
Russia's nuclear briefcase is traditionally carried by a naval officer. Known as the… pic.twitter.com/H2gQsarr7q— Yasmina (@yasminalombaert) October 18, 2023
Rusia a retras, marțea trecută, ratificarea Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare din cauza atitudinii iresponsabile a Statelor Unite în ceea ce privește securitatea globală, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Camerei Inferioare a parlamentului rus, citat de Reuters.
Parlamentul rus va discuta retragerea ratificării mai târziu în cursul zilei de marți.
Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la anunțul unui emisar rus referitor la intenția Moscovei de a retrage ratificarea unui tratat din 1996 care interzicea testarea armelor nucleare.
Mihail Ulyanov, reprezentantul Rusiei la Organizația Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat vineri că Moscova va revoca ratificarea acestui acord.
Acest anunț al lui Ulyanov a adăugat combustibil la tensiunile dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și a sprijinului militar acordat de SUA Kievului.
Ulyanov a scris pe rețelele sociale că "Rusia intenționează să retragă ratificarea (care a avut loc în 2000) a Tratatului Cuprinzător de Interzicere a Testelor Nucleare [CTBT]".
"Aceasta are drept scop obținerea unei poziții egale cu SUA, care au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu implică intenția de a relua teste nucleare", a explicat el.
Deși SUA au semnat, dar nu au ratificat CTBT, ele au respectat un moratoriu asupra testelor nucleare cu explozii de arme din 1992.
Drept răspuns la anunțul Rusiei, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "îngrijorat" de această mișcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News