Rusia, acord cheie pe piața petrolului. Prețurile vor începe să crescă

Kremlinul speră ca în această lună să reintre ca actor important pe scena economică, după ce Statele Unite îi tăiaseră principala conductă de alimentare a bugetului. Câștigurile ar putea fi folosite, după modelul putinist, pentru înarmare.


Astăzi, Rusia a anunțat un consens privind plafonarea producţiei de ţiţei între ţările membre ale OPEC şi statele din afara cartelului, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Rusia este extrem de afectată de prețurile mici, care aduc o gaură imensă în bugetul administrației Putin. Eforturile pentru scăderea producției au fost blocate de Arabia Saudită, care a încercat să mențină o cotație scăzută a prețului la petrol pentru a elimina principalul său rival pe piața mondială. Saudiții se tem că petrolul și gazele de șist, care au readus America între țările exportatoare de petrol le amenință vânzările. Ca urmare, au încercat să mențină cotația sub 50 de dolari barilul, la care petrolul de șist este nerentabil. Ridicarea sancțiunilor impuse Iranului a adus un nou mare jucător pe piața globală, ceea ce a menținut cotația scăzută a petrolului.

Și investițile în câmpurile petroliere de la Marea Neagră sunt puse în discuție dacă se menține costul redus al barilului. România, ca producător de țiței, a pierdut din jocul cotațiilor, chiar dacă românii au simțit o ieftinire a benzinei la pompă.

OPEC și producătorii din afara cartelului, poziție convergentă

 'Negocierile sunt în derulare, poziţiile majorităţii statelor coincid', a apreciat Dmitri Peskov. La sfârşitul săptămânii trecute, Oficialii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei de ţiţei.

Comitetul experţilor se va întâlni din nou la Viena în 25 noiembrie, înaintea următoarei reuniuni a miniştrilor ţărilor membre OPEC, programată în 30 noiembrie, 'pentru a finaliza cotele individuale'. Oficialii OPEC s-au întâlnit sâmbătă şi cu producători de ţiţei din afara cartelului (Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia şi Bolivia), pentru a discuta reducerea producţiei de ţiţei. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei.

Într-o declaraţie comună a membrilor OPEC şi a statelor din afara cartelului se arată că reuniunea de sâmbătă a reprezentat 'o evoluţie pozitivă' spre finalizarea unui acord global privind limitarea producţiei de ţiţei, în 30 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel