Rusia acuză de spionaj. A fost prelungită detenția unui jurnalist american care ar fi "furat secrete de stat referitoare la complexul militar-industrial"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Reținerea unui jurnalist american în Rusia sub acuzația de spionaj a fost prelungită.

Jurnalistului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care încă așteaptă data procesului și detalii despre probele împotriva sa, i s-a spus că va fi reținut în țară până la sfârșitul lunii martie, potrivit rapoartelor de vineri.

Consulul general al SUA, Stuart Wilson, a fost prezent la audierea privind prelungirea arestului preventiv la un tribunal din Moscova, care a avut loc cu ușile închise, deoarece detaliile cazului său sunt clasificate, au declarat autoritățile.

Gershkovici, în vârstă de 32 de ani, a fost prezentat la televiziunea rusă de stat ascultând hotărârea. La scurt timp după aceea, el a fost fotografiat mergând spre o dubă a închisorii pentru a părăsi tribunalul.

Reporterul a fost arestat în martie, în timp ce se afla într-o călătorie de lucru în orașul rus Ekaterinburg, la aproximativ 2.000 km est de Moscova.

Rusia susține că Gershkovici a fost prins "în flagrant", iar FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că acesta încerca să obțină secrete militare în timp ce lucra pentru Washington.

Jurnalistul și Wall Street Journal neagă acuzațiile, iar Washingtonul a declarat că a fost reținut pe nedrept.

Lui Gershkovici, primul jurnalist american care a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace, i s-a prelungit detenția până în ianuarie în cadrul unei audieri din noiembrie.

Moscova ar putea folosi americanii încarcerați ca monedă de schimb pentru rușii încarcerați în SUA

Autoritățile ruse nu au oferit nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor de spionaj.

În timpul conferinței sale de presă de sfârșit de an din decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este în dialog cu SUA în ceea ce privește aducerea acasă atât a lui Gershkovici, cât și a americanului încarcerat Paul Whelan, și că speră să "găsească o soluție", chiar dacă "nu este ușor".

Ministerul rus de Externe a declarat că va lua în considerare un schimb pentru Gershkovici numai după ce va fi pronunțat un verdict în procesul său. În Rusia, procesele de spionaj pot dura mai mult de un an.

Gershkovici este primul reporter american care este acuzat de spionaj în Rusia din 1986, când Nicholas Daniloff, corespondent la Moscova pentru US News and World Report, a fost arestat de KGB.

El este reținut la închisoarea Lefortovo din Moscova, cunoscută pentru condițiile sale dure și ar putea fi închis până la 20 de ani, dacă va fi condamnat.

Analiștii au afirmat că Moscova ar putea folosi americanii încarcerați ca monedă de schimb după ce tensiunile dintre SUA și Rusia au crescut vertiginos atunci când Rusia a trimis trupe în Ucraina.

Cel puțin doi cetățeni americani arestați în Rusia în ultimii ani, inclusiv vedeta WNBA Brittney Griner, au fost schimbați cu ruși încarcerați în SUA, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel