Rusia acuză Japonia că nu a informat complet cu privire la apa radioactivă de la Fukushima deversată în Oceanul Pacific

Foto Pexels
Foto Pexels

Rusia a afirmat miercuri că Japonia nu a furnizat informații complete despre apa radioactivă care este deversată din centrala nucleară avariată de la Fukushima, în ciuda repetatelor solicitări din partea Moscovei, dar și a Beijingului, transmite Reuters.

Japonia a început să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la Fukushima în luna august, fiind puternic criticată de către China, care a impus imediat interdicții privind importul de produse alimentare de origine acvatică din Japonia.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a declarat: 'Atât noi, cât și China am solicitat în repetate rânduri părții japoneze să manifeste transparență și să ofere tuturor statelor interesate acces complet la toate informațiile despre deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima-1'.

'Japonia nu a reușit să răspundă corespunzător acestor probleme și să garanteze absența unei amenințări, inclusiv pe termen lung.', a mai declarat Maria Zakharova.

Un cutremur și un tsunami masiv în 2011 au declanșat o catastrofă nucleară la Fukushima - cea mai gravă dezastre nucleară din lume după cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani, în ceea ce era atunci Ucraina sovietică.

Japonia susține că eliberarea este sigură, menționând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat că impactul asupra oamenilor și mediului este "neglijabil".

Rusia ia în considerare posibilitatea de a se alătura Chinei în interzicerea importurilor de produse alimentare de origine acvatică din Japonia, a declarat un reprezentant al unui organism de reglementare rus în luna trecută.

Zakharova a spus că majoritatea preocupărilor Rusiei ar fi "imediat eliminate dacă Tokyo ar opri procesul de deversare a deșeurilor sale în oceanele lumii", adăugând că China a exprimat aceeași opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel