Rusia acuză Ucraina că a folosit rachete furnizate de Regatul Unit pentru a distruge podul spre Crimeea

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Oficiali susținuți de Rusia din sudul Ucrainei au acuzat Kievul că folosește rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Marea Britanie pentru a lovi un pod care leagă provincia Herson de peninsula Crimeea.

 

Lovitura de pe podul Chonhar, una dintre puținele legături dintre Ucraina continentală și Crimeea, a avut loc la două zile după ce Moscova a amenințat că va ataca „centrele de decizie” din Kiev dacă va fi folosite rachete furnizate de vest împotriva Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

O serie de fotografii și videoclipuri care circulă joi pe Telegram au arătat un crater mare pe pod, cu resturi care împânzeau drumurile. Nu au fost raportate victime, scrie The Guardian.

Vladimir Saldo, guvernatorul Hersonului numit de Rusia, a sugerat că podul a fost vizat de Storm Shadow, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pe care Marea Britanie a confirmat că le-a furnizat Ucrainei luna trecută.

Anchetatorii ruși au spus că patru rachete au fost lansate de forțele ucrainene asupra podului, a informat agenția de presă RIA. Aceasta a citat un purtător de cuvânt al anchetatorilor militari care a spus că marcajele găsite pe rămășițele uneia dintre rachete sugerează că aceasta a fost făcută în Franța.

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat marți că potențiala utilizare a rachetelor Himar și Storm Shadow de fabricație americană împotriva țintelor din Crimeea va marca „implicarea deplină a Occidentului în conflict și va implica lovituri imediate asupra centrelor decizionale din teritoriul ucrainean”.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat utilizarea rachetelor Shadow în atacul asupra podului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat joi, de urgenţă, Consiliul Securităţii Rusiei, care de obicei se reuneşte vineri, după ce Ucraina a lovit un pod important care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată parţial de trupele ruse, potrivit The Moscow Times.

'S-au întâmplat multe evenimente în ultimul timp', a declarat Putin, adresându-se celor 12 înalţi responsabili din eşalonul de vârf al puterii de la Moscova, între care şefii tuturor instituţiilor de forţă (Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate şi Serviciul de Informaţii Externe), şefii ambelor camere ale parlamentului rus, precum şi ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi secretarul Consiliului, Nikolai Patruşev.

Preşedintele rus a subliniat că principala temă de discuţii este 'situaţia din zona operaţiunii militare speciale', unde Ucraina a lansat o contraofensivă a cărei ţintă se aşteaptă să fie Crimeea. Atacurile forţelor ucrainene în noaptea de miercuri spre joi au avariat două poduri la graniţa dintre regiunea Herson (sudul Ucrainei) şi Crimeea, unde se află o mare grupare de trupe ruseşti. În special, cel mai afectat a fost podul Ciongar, ruta cea mai scurtă dinspre Crimeea spre Melitopol şi mai departe spre frontul de sud în regiunile Zaporojie şi Doneţk.

De asemenea, forţele ucrainene au lovit şi podul peste Golful Sivaş. Ministrul apărării, Serghei Şoigu, i-a raportat lui Putin despre situaţia de pe front, indicând că ritmul contraofensivei ucrainene a încetinit în ultimele zile după ce 'inamicul a suferit pierderi semnificative'. Iar secretarul Consiliului Securităţii, Nikolai Patruşev, a spus că despre pierderi vin informaţii dispersate, dar că ar fi vorba de 'peste 13.000 de soldaţi ucraineni ucişi'.

În plus, în perioada 4-21 iunie, forţele ruse au distrus 246 de tancuri ucrainene, inclusiv 13 tancuri occidentale, a spus el. Tehnica occidentală pe care o primeşte armata ucraineană 'nu va influenţa în mod semnificativ cursul acţiunilor militare', l-a asigurat Şoigu pe Putin, potrivit The Moscow Times. 'Nu vedem nicio ameninţare aici, mai ales că formăm intens rezerve', a spus ministrul apărării rus. Potrivit lui Serghei Şoigu, 1.336 de persoane se înscriu zilnic pentru serviciul militar cu contract, ceea ce echivalează cu un nou regiment în fiecare zi, iar în total armata a primit 114.000 de noi soldaţi prin contract şi 50.000 de voluntari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel