Rusia acuză Ucraina că este... "stat terorist"

Consiliul Europei insistă cu 'imperativul de a se face dreptate' victimelor din Ucraina / Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Consiliul Europei insistă cu 'imperativul de a se face dreptate' victimelor din Ucraina / Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a catalogat Ucraina drept stat terorist. 

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei a declarat, în cadrul unei sesiuni plenare desfăşurate marţi, că Ucraina a devenit un "stat terorist", potrivit comentariilor publicate pe websiteul Dumei de Stat.

Viaceslav Volodin a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este şeful unui "regim criminal". De la începutul "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, oficialii ruşi au încercat să descrie ţara vecină ca find controlată de fascişti antiruşi şi de neonazişti, însă nu au avansat ideea că ar fi un stat terorist.

Ucraina şi Occidentul califică acuzaţiile Rusiei drept propagandă neîntemeiată, folosită pentru a justifica ocuparea de teritorii, scrie Rador. 

Cum arată viața în zonele capturate de invadatorii ruși? „Nu ne tratează ca pe niște oameni”

„Taras este trezit de zgomotul unor lovituri puternice în ușa apartamentului său din Kreminna, un oraș din regiunea Luhansk din sud-estul Ucrainei, care a fost preluat de Rusia la sfârșitul lunii aprilie, pentru a vedea trei soldați înarmați în camuflaj, își începe Al Jazeera reportajul.

"Aveți un garaj la colț?", l-a întrebat imperativ pe Taras cel mai în vârstă dintre ei, un roșcat de vreo 20 de ani. Fără să aștepte răspunsul său, soldatul a continuat: "Deschideți-l."

Pentru ocupanții ruși, garajele erau o sursă de pericol, i-a spus pe drum un soldat mai tânăr și mai puțin strict lui Taras, în vârstă de 53 de ani, și trebuiau să verifice fiecare dintre ele pentru arme și explozibili.

"S-au uitat înăuntru, au verificat subsolul și au plecat fără să spună un cuvânt", a declarat Taras, care a cerut Al Jazeera să nu-și spună numele de familie pentru că "nu vrea să fie împușcat".

Singurul lucru de interes pe care l-au văzut și l-au luat a fost un borcan de trei litri cu castraveți pe care soția lui Taras îi pusese la murat în oțet și suc de roșii.

Taras a avut noroc. Vecinului său i-a fost "confiscată" Lada Priora sa de culoare albastră ca cerul și a fost bătut și lăsat plin de vânătăi după ce a ezitat o fracțiune de secundă să predea cheia mașinii.

Luni, după cucerirea regiunii Luhansk, mass-media din Rusia au difuzat interviuri cu locuitori din Lisiciansk care au mulțumit Moscovei pentru că i-a "eliberat" și au afirmat că forțele Kievului au fost inumane.

Însă oamenii cu care a vorbit Al Jazeera au avut opinii destul de diferite.

Aceștia au spus că Moscova numește noii oficiali din rândul trădătorilor ucraineni sau al separatiștilor pro-Moscova.

Zeci de mii sunt deportați în Rusia, iar cei care rămân sunt supuși umilinței, torturii, jafului - sau uciderii arbitrare, extrajudiciare. Și doar în zonele pe care Moscova intenționează să le conducă direct, forțele de ocupație și oficialii sunt instruiți să trateze localnicii cu cel puțin o urmă de respect.

"Ei nu ne tratează ca pe niște oameni. Spun că au venit să ne elibereze - de la ce? De proprietățile noastre? De viețile noastre?" a declarat Taras pentru Al Jazeera.

"Eliberare" este cuvântul cheie pe care Kremlinul îl folosește atunci când descrie ceea ce numește "operațiunea specială din Ucraina".

În limbajul Kremlinului, Ucraina trebuia "eliberată" de regimul său "neonazist", iar regiunile din estul și sudul Ucrainei, unde majoritatea populației vorbește limba rusă, aveau nevoie de o "eliberare" de "naționaliștii ucraineni".

Prima este pusă în aplicare în locuri precum Kreminna, în regiunile Luhansk și Donețk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas, care erau deja controlate parțial de separatiști din 2014, afirmă analistul politic Aleksey Kushch, cu sediul la Kiev.

"Ei folosesc tactica pământului pârjolit aici, o populație mare este văzută ca o povară socială inutilă", a declarat el pentru Al Jazeera.

Moscova preferă să trimită locuitorii mai tineri din Donbas în Rusia pentru a repopula regiunile sale cu natalitate scăzută, economii locale proaste și alcoolism și criminalitate excesive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel