Rusia afirmă că ar fi o ”nebunie” ca Occidentul să ofere Ucrainei arme nucleare

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Se vehiculează ideea că Ucrainei i s-ar putea oferi arme nucleare.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că ideea vehiculată în Occident potrivit căreia Washingtonul ar trebui să ofere Ucrainei arme nucleare este „nebunească” și că prevenirea unui astfel de scenariu a fost unul dintre motivele pentru care Moscova a intrat în Ucraina.

Publicația New York Times a relatat săptămâna trecută că oficiali occidentali neidentificați au sugerat că președintele american Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte de a-și părăsi funcția.

Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că este în interesul tuturor guvernelor responsabile să se asigure că un astfel de scenariu, pe care l-a numit „sinucigaș”, nu se desfășoară.

„Considerăm că este o nebunie. Aceasta este o nebunie absolută impusă de occidentali unei anumite părți a establishmentului politic din Ucraina”, a declarat Zakharova reporterilor când a fost întrebată despre acest subiect.

Poziția Kremlinului

Ea a acuzat Kievul că se folosește de această problemă, pe care a descris-o drept propagandă, pentru a încerca să obțină mai mult ajutor din partea Occidentului.

„Acțiunile iresponsabile” ale Ucrainei și ale susținătorilor săi occidentali ar putea aduce lumea ”în pragul catastrofei”, a avertizat ea.

Kremlinul a declarat marți că discuțiile din Occident cu privire la înarmarea Ucrainei cu arme nucleare sunt „absolut iresponsabile, în timp ce înaltul oficial rus pentru securitate, Dmitry Medvedev, a avertizat că Moscova ar putea considera un astfel de transfer ca fiind echivalent cu un atac asupra Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear.

Ucraina a moștenit arme nucleare de la Uniunea Sovietică după prăbușirea acesteia în 1991, dar a renunțat la ele în temeiul unui acord din 1994, Memorandumul de la Budapesta, în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Marii Britanii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns în repetate rânduri că această decizie a lăsat țara sa fără securitate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care susține că ar trebui să fie admisă în alianța militară NATO, ceea ce Moscova se opune, conform agenției de presă Reuters.

Mine antipersonal pentru Ucraina

Reamintim că președintele SUA, Joe Biden, a aprobat furnizarea de mine antipersonal Ucrainei, după cum a declarat un oficial american pentru Reuters, un pas care ar putea contribui la încetinirea avansului Rusiei în estul țării, în special atunci când sunt utilizate împreună cu alte muniții din Statele Unite.

Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să utilizeze minele pe propriul teritoriu, deși s-a angajat să nu le folosească în zone populate cu civili proprii, a declarat oficialul. Publicația Washington Post a fost prima care a raportat această evoluție.

Statele Unite au furnizat Ucrainei mine antitanc pe tot parcursul războiului cu Rusia, însă adăugarea de mine antipersonal are ca scop frânarea avansului trupelor terestre ruse, a adăugat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

Citește în continuare aici: Încă o lovitură pentru Rusia. Președintele Biden a aprobat furnizarea de mine antipersonal Ucrainei - surse Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel