Rusia amenință că, dacă NATO continuă să sprijine Ucraina, "va fi nevoită să suporte consecințele"

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Rusia a emis, în cadrul Consiliului de Securitate al NATO, un nou avertisment sever cu privire la implicațiile posibile ale sprijinului acordat Ucrainei de către țările occidentale.

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că, în cazul în care statele NATO vor permite Ucrainei să efectueze atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, acest lucru va însemna că NATO „va fi nevoită să suporte consecințele”, informează The Guardian.

„Faptele arată clar că NATO va deveni o parte directă a ostilităților împotriva unei puteri nucleare. Ar trebui să țineți cont de acest lucru și să reflectați asupra consecințelor”, a afirmat Nebenzia în fața celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Această declarație reia în esență mesajele transmise de președintele rus, Vladimir Putin, care a avertizat anterior că orice decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte din Rusia ar însemna că NATO se află într-un „război” cu Moscova.

Un nou Război Rece?

Putin a subliniat acest lucru într-un interviu pentru televiziunea de stat rusă, accentuând faptul că o astfel de escaladare ar schimba radical natura conflictului început odată cu invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

„Aceasta ar schimba în mod semnificativ natura conflictului”, a declarat Putin. „Ar însemna că țările NATO, Statele Unite și statele europene sunt în război cu Rusia”, a mai declarat Putin.

Președintele rus a adăugat că Moscova va lua „decizii adecvate în funcție de amenințările cu care ne vom confrunta” ca urmare a acestor acțiuni.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat ulterior mesajul transmis de Putin, declarând că președintele a transmis un avertisment clar Occidentului cu privire la consecințele posibile dacă Ucraina ar lovi teritoriul rus. „Nu există nicio îndoială că mesajul președintelui Putin a ajuns la cei cărora le-a fost destinat”, a subliniat Peskov.

Între timp, premierul britanic, Keir Starmer, urmează să se întâlnească la Washington cu președintele SUA, Joe Biden. În cadrul discuțiilor, este de așteptat ca cei doi lideri să ajungă la un acord privind posibilitatea ca Ucraina să utilizeze rachete britanice Storm Shadow împotriva unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse, mai scrie sursa citată.

***

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe,

"NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord. Cel mai recent membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la Alianță în data de 27 martie 2020.

Alianța este o asociere de state libere, unite prin hotărârea lor de a-și proteja securitatea, prin garanții reciproce și relații stabile cu alte țări.

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. Cele trei sarcini fundamentale ale Alianței definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) și în continuare actuale sunt: apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare. Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii care țin de securitate și apărare, în timp ce articolul 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă, astfel: ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.

Alianța contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională prin operațiunile sale din Afganistan, Kosovo, Irak și în Marea Mediterană. Totodată, NATO cooperează cu state terțe, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale, în special cu Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană în domenii de interes comun".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel