Viceministrul de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din noul tratat pentru dezarmare nucleară START, în cazul în care Statele Unite vor continua să desfăşoare în Europa elemente ale scutului de apărare antirachetă.
"Aşa cum am spus în repetate rânduri, Rusia va avea dreptul să iasă din tratatul START, dacă dezvoltarea cantitativă şi calitativă a potenţialului de apărare antirachetă american prezintă o ameninţare pentru forţele ruse de disuasiune nucleară", a spus Riabkov în cursul unei reuniuni a Consiliului de experţi pentru cooperarea Rusia-NATO din Parlamentul de la Moscova, relatează RIA Novosti.
"Ne dăm seama că niciuna dintre cele două părţi nu are intenţia să îşi dezvolte forţele strategice pentru a submina potenţialul celeilalte. Însă nu avem suficiente garanţii pentru viitor", a adăugat el. "Americanii insistă asupra importanţei lansării cooperării practice fără precondiţii", însă Rusia "nu poate începe cooperarea asupra unor proiecte specifice fără garanţii legale că un viitor sistem nu va fi orientat împotriva intereselor de securitate" ale sale.
Riabkov a subliniat că Moscova este îngrijorată de refuzul Washingtonului de a oferi garanţii judiciare că sistemtul său de apărare antirachetă nu este orientat împotriva Rusiei.
Noul pact de reducere a armelor nucleare, care înlocuieşte START 1, document ce a expirat în decembrie 2009, reglementează arsenalul nuclear rus şi american, prevăzând să ajungă fiecare la maxim 1.550 de focoase, de la 2.200 în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu