Rusia amenință că se retrage de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Rogozin: Totul stă în mâinile americanilor

Rusia amenință că se retrage de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Rogozin: Totul stă în mâinile americanilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Rusia amenință că se retrage de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Rogozin: Totul stă în mâinile americanilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Șeful agenției spațiale ruse, Dmitry Rogozin, a sugerat că Moscova se va retrage din Stația Spațială Internațională în 2025, dacă Washingtonul nu va ridica sancțiunile impuse după anexarea Crimeei, sancțiuni împiedică lansarea sateliților rusești.

Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, s-a adresat parlamentarilor înainte de summit-ul de la Geneva, de la sfârșitul acestei luni, între președintele rus Vladimir Putin și omologul său din SUA, Joe Biden.

Rogozin a spus că Moscova se luptă să lanseze unii dintre sateliții săi din cauza SUA sancțiuni care însemnau că Rusia nu putea importa anumite seturi de microcipuri necesare pentru programul său spațial.

„Avem mai multe rachete decât avem nevoie, dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip”, a spus Dmitry Rogozin, recunoscând că Rusia este afectată serios de sancțiunile impuse de Occident.

Statele Unite și alte țări occidentale au început să impună sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a anexării Crimeei de la Ucraina în 2014. Recent, SUA au sancționat Moscova pentru amestecul electoral, atacuri cibernetice și otrăvirea criticului de la Kremlin Alexei Navalny, acuzații negate de Moscova. Rogozin, se află sub sancțiunile SUA și UE, a declarat că Rusia ar putea să se retragă de pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2025, cu excepția cazului în care Washingtonul va ridica curând sancțiunile împotriva contractorilor spațiali ruși.

„Acest lucru este în mâinile partenerilor noștri americani”, a spus el.

Lansat în 1998, ISS este un proiect multinațional și cuprinde două segmente, unul rus și altul folosit de Statele Unite și alte agenții spațiale.

Agenția spațială NASA este în favoarea continuării utilizării ISS până cel puțin în 2030, iar Bill Nelson, șeful acesteia, a declarat săptămâna trecută pentru CNN că o ieșire a Rusiei ar putea declanșa o nouă cursă spațială cu Rusia și China a Statelor Unite.

Relațiile Moscovei cu Washingtonul s-au deteriorat la începutul acestui an, după ce Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „ucigaș” și a impus o gamă largă de sancțiuni Rusiei, inclusiv pe piața datoriilor suverane, precizează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel