Rusia amenință după atacul asupra Sevastopolului și o convoacă pe ambasadoarea americană. "Nu poate rămâne fără consecinţe" / Update

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Pentagonul a reacționat luni, la adresa acuzelor Rusiei privind atacul din Crimeea.  

Update 

Statele Unite ale Americii au precizat faptul că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, în urma acuzelor directe ale Kremlinului la adresa SUA pentru un atac asupra Crimeei, relatează Reuters.

Rusia a zis că atacul a fost făcut cu rachete ATACMS furnizate de SUA şi care a ucis cel puţin patru oameni şi a rănit peste 150.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare dintre Federația Rusă şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din anul 1962. Războiul intră în cea mai periculoasă fază de escaladare de până acum, afirmă oficiali ruşi.

Învinuirea directă a Statelor Unite ale Americii pentru atacul mortal asupra Crimeei - pe care Rusia a anexat-o în anul 2014 şi pe care acum o consideră teritoriu al Rusiei, chiar dacă majoritatea statelor lumii o consideră parte a Ucrainei - este un pas înainte.

"Ucraina îşi ia propriile decizii de ţintire şi îşi conduce propriile operaţiuni militare", a zis maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a spus faptul că orice pierdere de vieţi civile este o tragedie.

"Acest lucru include cu siguranţă mii de ucraineni nevinovaţi care au fost ucişi de forţele ruse de la începutul acestui război rus de agresiune", a mai zis purtătorul de cuvânt.

Știrea inițială

Ministerul de Externe al Rusiei a convocat-o pe Lynne Tracy, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, și i-a adresat un protest oficial privind atacul Ucrainei de duminică asupra Sevastopolului.

Conform unui comunicat, MAE rus a acuzat Washingtonul de faptul că sponsorizează şi înarmează Ucraina. Mai mult, Rusia a avertizat că se vor lua măsuri de răspuns. Acesta a afirmat că, prin furnizarea de arme avansate forţelor armate ucrainene, Statele Unite ale Americii au devenit parte la conflict.

Rachetele tactice ATACMS cu focoase cluster, furnizate de Statele Unite, care au fost folosite împotriva locuitorilor din Sevastopol, au fost dirijate şi coordonate de specialişti militari americani, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.

Atacul a avut loc duminică în jurul orei 12:15 p.m. (09:15 GMT) şi a implicat folosirea de rachete tactice ATACMS furnizate de SUA şi echipate cu focoase cu fragmentaţie, a susținut anterior Ministerul rus al Apărării, subliniind faptul că au fost trase cinci rachete, dintre care patru au fost interceptate.

Bilanțul atacului



Conform celor mai recente informaţii, patru persoane, inclusiv doi copii, au murit şi aproximativ 153 au fost rănite, a arătat luni presa locală, citându-l pe şeful Departamentului de Sănătate din Sevastopol, Vitali Denisov.

"Am asistat la un atac cu rachete absolut barbar în Crimeea", a zis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, preluată de DPA. "Înţelegem foarte bine cine se află în spatele acestei acţiuni, cine ghidează aceste rachete sofisticate din punct de vedere tehnic. Nu ucrainenii sunt cei care efectuează aceste lansări. Fireşte, implicarea directă a SUA în ostilităţile care au ucis civili ruşi nu poate rămâne fără consecinţe. Ce fel de consecinţe - timpul va spune", a mai spus Peskov.

Kremlinul spune că Washingtonul nu doar că furnizează arme Kievului, însă, totodată, specialiştii americani ajută la supravegherea traiectoriei de zbor a rachetelor avansate.

Stare de urgenţă în Sevastopol



Autorităţile din Sevastopol au declarat luni stare de urgenţă, situaţie care poate restricţiona anumite drepturi constituţionale, precum libertatea de mişcare, cu scopul de a asigura siguranţa publică.

Majoritatea victimelor făceau plajă pe o plajă din oraş în momentul în care resturile rachetei au căzut şi au explodat, fără niciun avertisment de alertă aeriană.

Un purtător de cuvânt al guvernului Ucrainei a spus a luni că victimele atacului cu rachete din Crimeea erau "ocupanţi civili". Mihail Podoliak, consilier politic în cadrul administraţiei prezidenţiale, a notat pe Telegram: "În Crimeea nu există şi nu pot exista plaje, zone turistice şi alte semne fictive de viaţă paşnică".

Portul principal al flotei Rusiei din Marea Neagră, situat lângă Sevastopol


În prezent, Federația Rusă ocupă aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv sudul peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în anul 2014. De asemenea, este o destinaţie de plajă populară. Ca răspuns la incident, zona de plajă afectată situată în proximitatea bazei navale Sevastopol a fost închisă pentru înot.

Portul principal al flotei Rusiei din Marea Neagră şi aerodromul militar Belbek sunt ambele situate lângă Sevastopol. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei lui Putin, în urmă cu doi ani, Moscova a utilizat Crimeea ca bază de aprovizionare şi de atac contra Ucrainei. Totodată, zona a devenit o ţintă a atacurilor armatei ucrainene, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel