Rusia amenință Japonia: Vom lua cele mai puternice contramăsuri

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Kremlinul a lansat miercuri un avertisment ferm către Japonia în legătură cu livrarea de rachete Patriot către Ucraina. 

Ministerul japonez al Apărării a convenit să vândă aceste rachete Statelor Unite, pentru a reface arsenalele americane epuizate de asistența militară acordată Kievului.  "Nu avem practic nicio îndoială că aceste rachete pot ajunge în cele din urmă în Ucraina, ceea ce va avea invariabil consecințe negative pentru securitatea globală", a declarat Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe, într-o conferință de presă.

Diplomatul rus a avertizat că, în cazul în care armata ucraineană va primi echipamente militare japoneze letale, acțiunile Tokyo-ului vor fi considerate fără echivoc ostile. "Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri, inclusiv în ceea ce privește relațiile bilaterale cu Japonia", a adăugat el.

Nastasin a subliniat că acordul privind vânzarea de rachete fabricate sub licență americană pe teritoriul japonez reprezintă o încălcare a acordului bilateral privind asistența militară reciprocă semnat în 1954.

Valoarea acordului se ridică la 3 miliarde de yeni (aproximativ 19,4 milioane de dolari) și a fost anunțat în timpul unei vizite a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, la Tokyo. Acesta va fi primul transfer de arme efectuat de Japonia de când și-a relaxat reglementările privind exporturile de echipamente de apărare.

Revizuirea din 2023 a acestor reglementări permite Japoniei să exporte echipamente de producție internă sub licență de la o companie străină către țara în care își are sediul proprietarul firmei străine. Japonia va exporta în special rachete de interceptare PAC-3, deținute de Forțele japoneze de autoapărare și produse pe plan intern de aproape două decenii.

Disputa teritorială privind insulele Kurile

Rusia a amenințat în mod repetat Japonia în trecut, în principal în contextul disputei teritoriale privind insulele Kurile - Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai - și al tensiunilor militare și diplomatice din regiune. Aceste amenințări au fost adesea exprimate prin declarații oficiale, desfășurări militare și exerciții, care au contribuit la menținerea unei stări de tensiune între cele două țări.

În ultimii ani, Rusia și-a consolidat unitățile militare amplasate în insulele Kurile disputate, ceea ce a provocat condamnarea fermă din partea Tokyo. Japonia consideră cele patru insule - Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai - din arhipelagul Kurilelor de Sud (Teritoriile Nordice, așa cum le numește Japonia) drept parte inalienabilă a teritoriului său.

Rusia a desfășurat exerciții militare în apropierea insulelor disputate, uneori invitând China să participe, ceea ce a fost perceput ca o amenințare de către Japonia. Navele de război rusești au patrulat frecvent în apele contestate, ducând uneori la incidente navale cu forțele japoneze.

Oficialii ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au făcut declarații ferme că insulele Kurile sunt teritoriu rusesc și că nu vor fi returnate Japoniei. În discursuri publice și propaganda oficială, Rusia a acuzat Japonia de revizionism și a avertizat împotriva oricăror acțiuni menite să schimbe status quo-ul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel