Prețurile petrolului au crescut pe 10 februarie, după ce Kremlinul a declarat că va reduce producția de petrol cu aproximativ 5% în martie, ca răspuns la sancțiunile occidentale și la plafonarea prețului petrolului rusesc din G7.
Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Rusia va ”reduce voluntar producția cu 500.000 de barili pe zi”.
”Începând de astăzi vindem întregul volum de petrol produs, cu toate acestea, după cum s-a spus mai devreme, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile ”plafonului de preț””, a spus Novak într-un comunicat.
Prețurile țițeiului Brent au crescut la tranzacționarea de dimineață de la 84 USD la 86 USD pe baril. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume.
UE a interzis importurile de țiței rusesc în decembrie; la începutul acestei luni, a introdus și o interdicție asupra produselor petroliere rusești, cum ar fi motorina și benzina.
Ambele măsuri sunt completate de plafoane de preț pentru comerțul global cu petrol rusesc, impuse de G7, UE și firmele de transport maritim și de asigurări australiene care refuză să faciliteze vânzările peste nivelurile plafonului.
Veniturile vitale din combustibili fosili ale Rusiei au fost afectate ca urmare a sancțiunilor, deoarece cumpărătorii din Asia și din alte părți folosesc limitele de preț pentru a negocia prețuri mai mici pentru țițeiul rusesc.
Comercianții de petrol au avertizat anterior că Rusia ar putea reduce producția în încercarea de a crea probleme de securitate globală a aprovizionării și de a crește prețurile, scrie Politico.
Simone Tagliapietra, coleg senior la think tank-ul Bruegel, a spus că această mișcare este ”un semn timpuriu că Rusia ar putea încerca să armeze proviziile de petrol, după încercarea eșuată de anul trecut de a arma gazul natural”.
Consiliul a decis să stabilească două plafoane de preț pentru produsele petroliere originare din Rusia.
Primul plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate sub valoarea nominală a țițeiului a fost stabilit la 45 USD pe baril, în timp ce al doilea plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate peste valoarea nominală a țițeiului a fost stabilit la 100 USD pe baril.
Nivelul plafonului a fost stabilit în strânsă cooperare cu Coaliția pentru plafonarea prețurilor și a devenit aplicabil de la 5 februarie 2023 cu o perioadă de tranziție de 55 de zile pentru navele care transportă produse petroliere din Rusia care au fost achiziționate și încărcate pe navă înainte de 5 februarie 2023 și descărcate înainte de 1 aprilie 2023.
În plus, Consiliul va reveni la revizuirea mecanismului de plafonare a prețurilor pentru țiței începând cu jumătatea lunii martie, iar această revizuire va avea loc periodic o dată la două luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News