Rusia ar avea în vedere crearea unui nou district în cadrul Federaţiei Ruse prin unificarea teritoriilor ocupate (până la ora actuală) în Ucraina şi pe care l-ar putea numi 'Districtul Crimeea', relatează agenţia de presă ucraineană Unian, citând publicaţia rusă Vedomosti.
După aşa-zisele 'referendumuri' - marţi fiind ultima zi a votului care a început vineri - în Rusia ar putea să apară un nou district federal în componenţa căruia ar urma să intre teritoriile ucrainene anexate ilegal împreună cu peninsula Crimeea (anexată în 2014).
O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru Vedomosti de către o sursă din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), apropiată autorităţilor proruse din Crimeea.
Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni controlate integral sau parţial de armata rusă în Ucraina - în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson (sud).
La conducerea acestui nou district ar urma să fie numit Dmitri Rogozin, fostul şef al Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), conform unor surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova.
Unul dintre interlocutorii publicaţiei ruse a declarat că o decizie în privinţa numirii lui Rogozin va fi luată în curând şi 'este foarte probabil ca aceasta să fie una pozitivă'.
Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată la 24 februarie în Ucraina în ceea ce ea numeşte o 'operaţiune militară specială', primul război de cucerire de acest gen în Europa după cel de Al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.
Potrivit acestuia, primele rezultate ale votului pot fi anunţate încă din seara zilei de marţi, 27 septembrie. După cum a menţionat Baliţki, comisiile electorale sunt pregătite să ofere rezultatul într-un timp destul de scurt. "Cred că le vom primi în cursul serii, dar, cel mai probabil, rezultatul final va fi anunţat mâine, miercuri, la ora 9:00. Nimeni nu va pleca de la muncă până nu terminăm" - a dat el asigurări.
După cum a remarcat politicianul rus, prezenţa la referendum începând din 26 septembrie a fost de 66,43%, recunoscută ca fiind deja mare. "Acum toate secţiile sunt deschise, funcţionează până la ora 16:00. Aproximativ între 16:15-16:20 va fi anunţată prezenţa la vot pentru astăzi" - a adăugat Baliţki.
Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, şi-a exprimat convingerea că Donbasul se va alătura în curând Rusiei, notează Rador.
'Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema presupusei returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo', a precizat ministerul într-un comunicat.
De la anunţarea unei mobilizări militare 'parţiale' a rezerviştilor în 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi cu vârste de încoporare au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.
În cazul în care un cetăţean rus primeşte un ordin de încorporare şi nu se prezintă la un comisariat militar, el poate teoretic să fie considerat drept dezertor şi să fie inclus pe lista persoanelor date în căutare în Rusia.
Ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov, citat de agenţia rusă de presă Interfax, a declarat marţi că Astana ar fi constrânsă să-i extrădeze pe ruşii care au fugit de mobilizare doar în cazul în care aceştia sunt incluşi pe lista oficială cu persoane date în căutare în Rusia.
Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis la rândul său că îi va proteja pe ruşii care au fugit de mobilizare refugiindu-se pe teritoriul Kazahstanului, în contextul în care relaţiile între Astana şi Moscova traversează o perioadă dificilă după ofensiva rusă în Ucraina, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News