Rusia ar fi ucis peste 10.000 de civili ucraineni, de la începutul invaziei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, cu aproximativ jumătate dintre decese înregistrate recent în zonele mult în spatele liniilor frontului, a anunțat, marți, Oficiul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, potrivit Reuters.

Misiunea pentru drepturile omului a ONU din Ucraina, care are zeci de observatori în țara vecină, a declarat că se așteaptă ca bilanțul real să fie "semnificativ mai mare" decât cifra oficială, deoarece eforturile de confirmare sunt în desfășurare.

Aceste date includ evenimente din primele luni de la invazie, cum ar fi lupta pentru controlul asupra orașului Mariupol, unde locuitorii au raportat un număr ridicat de victime civile.

„Zece mii de decese ale civililor reprezintă un prag sumbru pentru Ucraina”, a declarat Danielle Bell, șefa misiunii de monitorizare.

„Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care acum intră în cea de 21-a lună, ris­că să devină un conflict prelungit, iar costul uman grav este dureros de greu de înțeles”, a adăugat ea.

Potrivit Națiunilor Unite, majoritatea covârșitoare a deceselor au fost cauzate de arme explozive cu impact de suprafață largă, precum proiectilele de artilerie, rachetele și munițiile cu fragmentare.

Aproape jumătate dintre decesele din ultimele trei luni au avut loc mult în spatele liniilor frontului, a afirmat ONU, atribuind situației utilizării de către forțele ruse a rachetelor cu rază lungă de acțiune și exploziilor târzii ale munițiilor abandonate.

Mos­cova neagă că vizează în mod deliberat civili în cadrul conflictului.

Putin ar vrea o mobilizare totală împotriva Ucrainei

Posibilitatea unei mobilizări totale a Rusiei după alegerile prezidențiale din martie 2024 a fost sugerată de Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

Conform relatărilor The Guardian, Danilov a menționat la Forumul Internațional de Securitate din Halifax, Canada, că Rusia a alocat resurse constante sectorului său de apărare, devenind mai puțin vulnerabilă la sancțiunile occidentale. De asemenea, a subliniat că economia Rusiei pare să se orienteze către o mentalitate de război, anticipând o posibilă mobilizare totală după alegerile prezidențiale din 2024.

În septembrie, armata ucraineană a emis declarații conform cărora se așteaptă ca Rusia să lanseze o extinsă campanie de mobilizare pentru a recruta sute de mii de soldați din Rusia și din Ucraina ocupată.

Cu toate acestea, Statul Major ucrainean nu a furnizat dovezi concrete care să susțină această afirmație. Reprezentanții ruși au respins ideea existenței unor planuri iminente pentru un nou val de mobilizare, concentrându-se în schimb pe recrutarea de personal militar profesionist.

În luna iulie, Parlamentul Rusiei a prelungit vârsta maximă pentru recrutarea în armată cu cel puțin cinci ani, ajungând până la vârsta de 70 de ani pentru ofițerii de rang înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel