Rusia ar folosi inteligență artificială generativă împotriva Ucrainei pentru intensificarea campaniilor de dezinformare

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Inteligența artificială începe să joace un rol în viața de zi cu zi.

CITEȘTE ȘI: Omenirea se va confrunta cu un viitor catastrofal dacă nu reglementează strict AI-ul. Explicațiile unuia dintre "naşii" inteligenţei artificiale

Rusia folosește inteligența artificială generativă pentru a intensifica campaniile de dezinformare împotriva Ucrainei, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean pentru Reuters, în marja unei conferințe cibernetice, catalogându-le drept un pericol global.

„În acest an vedem că densitatea atacurilor cibernetice (din partea Rusiei) continuă, dar există un accent mai mare pe dezinformare”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Anton Demokhin.

„Acum că a apărut inteligența artificială generativă, aceasta permite ca narațiunile de dezinformare să fie multiplicate și distribuite la un nivel nou, mai complex”, a mai spus Demokhin.

Aceste noi campanii de dezinformare sunt greu de detectat, a spus el, cu o activitate falsă extinsă pe platformele de social media pentru a le crește credibilitatea.

În august, oficiali ucraineni au declarat pentru Reuters că mulți ucraineni au fost vizați de dezinformare în online din partea serviciului de securitate FSB și a agenției de informații militare din Rusia.

În replică, Moscova a acuzat Ucraina și Occidentul de declanșarea unui război informațional sofisticat împotriva Rusiei.

Influențarea votului

Oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat luni că Rusia se numără printre țările care utilizează instrumente de inteligență artificială pentru a încerca să influențeze votanții americani înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Demokhin, vorbind în marja Săptămânii Cibernetice Internaționale din Singapore, a declarat că Ucraina a urmărit campaniile de dezinformare rusești în țări din întreaga lume și a spus că statele trebuie să colaboreze pentru a gestiona dezinformarea.

El a declarat că Ucraina însăși utilizează inteligența artificială generativă pentru a urmări campaniile de dezinformare, dar a refuzat să comenteze dacă desfășoară propriile sale atacuri cibernetice ofensive.

OpenAI, o organizație americană de cercetare, a declarat în mai că a identificat două operațiuni secrete de influență din Rusia care foloseau instrumentele sale pentru a apăra invazia Rusiei în Ucraina pe platformele de social media, inclusiv Telegram și X, dar a spus că raza lor de acțiune era limitată.

Știri din social media

Potrivit unui studiu comandat de USAid în 2023, mai mult de trei sferturi dintre ucraineni își obțin știrile din social media.

Alte atacuri cibernetice rusești, a spus Demokhin, vizează din ce în ce mai mult lanțurile de aprovizionare și infrastructura critică a Ucrainei prin pătrunderea în companii care furnizează componente cheie, cum ar fi senzori sau contoare de electricitate.

Reuters, citând surse, a raportat în iunie despre Curtea Penală Internațională (CPI) că investighează presupusele atacuri cibernetice rusești asupra infrastructurii civile ucrainene ca fiind crime de război.

Demokhin a declarat că Ucraina colaborează îndeaproape cu CPI cu privire la anchetă și a făcut unele progrese recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel