Există tensiuni cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina.
Purtătorul de cuvânt pro-Putin Serghei Markov a lansat Statelor Unite ale Americii un avertisment înfricoșător: „Al Treilea Război Mondial până la Crăciun”.
Markov susține că aliații occidentali, inclusiv Marea Britanie și Franța, au făcut un „mare salt” către un conflict nuclear, acordând Ucrainei permisiunea de a trage cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în teritoriul Kremlinului.
„Purtător de cuvânt” obișnuit al lui Putin, Markov a avertizat că mișcarea șoc a președintelui Joe Biden ar putea însemna că britanicii s-ar putea confrunta cu un Crăciun în adăposturi.
Amenințarea, într-un interviu acordat postului BBC Radio 4 în cadrul emisiunii ”The World At One”, a fost reluată și de fiul președintelui ales Donald Trump, Donald Trump Jr., care a sugerat că cei din spatele demersului de aprobare a utilizării rachetelor de către Ucraina doreau „să se asigure că declanșează cel de-al Treilea Război Mondial înainte ca tatăl său să aibă șansa de a crea pace și de a salva vieți”.
Cu toate acestea, decizia președintelui Biden a fost salutată de Ucraina, de surse britanice de rang înalt din domeniul apărării și de mulți lideri europeni.
Măsura ar permite Ucrainei să lanseze rachete ATACM americane, rachete Storm Shadow britanice și rachete Scalp franceze pe teritoriul Kremlinului, conform theexpress.
Cei care sunt în favoarea acestei inițiative au remarcat faptul că Kremlinul și purtătorii săi de cuvânt din presa controlată de stat și din mediul academic au amenințat cu războiul nuclear de fiecare dată când Occidentul și-a sporit sprijinul pentru Ucraina, inclusiv atunci când a furnizat tancuri, avioane de luptă și alte sisteme de arme sofisticate.
Cu toate acestea, Markov, în prezent director general al Institutului de Studii Politice din Rusia, era convins că mișcarea era diferită, deoarece ar însemna că armatele occidentale ar fi implicate direct în conflict pentru prima dată - Ucraina ar avea nevoie de asistența lor pentru a utiliza sistemele de rachete ghidate de precizie.
Vorbind la sursa precizată, el a spus:
„Reacția mea (n.r. la decizia Casei Albe) a fost îngrozitoare, nu am putut dormi bine pentru că pur și simplu mă tem că urmează un război nuclear. Această decizie a Statelor Unite, a Marii Britanii și a Franței nu este un pas spre războiul nuclear, este un mare salt spre războiul nuclear, spre catastrofa nucleară. Este o decizie foarte periculoasă. Ideea este că aceste rachete nu pot fi lansate de armata ucraineană, din punct de vedere tehnic. Pentru că aceste rachete trebuie să aibă o hartă foarte bună a teritoriului rusesc și numai SUA are această hartă, chiar și Marea Britanie și Franța nu au această hartă”.
Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat pentru agenția de presă Reuters cinci surse care cunosc poziția Kremlinului.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune al Rusiei. Moscova controlează o parte din Ucraina de mărimea statului american Virginia și avansează în cel mai rapid ritm din primele zile ale invaziei din 2022.
În prima raportare detaliată a ceea ce președintele Putin ar accepta în orice acord negociat de Trump, cei cinci actuali și foști oficiali ruși au declarat că Kremlinul ar putea fi de acord, în general, să înghețe conflictul de-a lungul liniilor frontului.
Citește în continuare aici: Putin, deschis să discute cu Trump despre un acord de încetare a focului, susțin surse Reuters. Exclude orice concesii teritoriale majore
Statele Unite și-au închis miercuri ambasada din Kiev din cauza unor „informații specifice privind un potențial atac aerian semnificativ” și le-au transmis cetățenilor lor din Ucraina să fie pregătiți să se adăpostească rapid.
Avertismentul neobișnuit a venit la o zi după ce Ucraina a folosit rachete ATACMS americane pentru a lovi teritoriul Rusiei, profitând de permisiunea recent acordată de administrația demisionară a președintelui american Joe Biden în cea de-a 1000-a zi de război.
„Din prudență, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei sunt instruiți să se adăpostească”, a declarat Departamentul de Stat al SUA pentru Afaceri Consulare într-o declarație pe site-ul ambasadei SUA.
Citește mai multe aici: SUA și-au închis ambasada de la Kiev. Au informații cu privire la un ”potențial atac aerian semnificativ”
Ambasadele Greciei și Spaniei la Kiev au fost închise publicului astăzi, după ce sirenele de raid aerian au fost activate în capitala ucraineană de mai multe ori peste noapte.
Ambasada Greciei la Kiev a declarat pentru CNN că va fi închisă miercuri din „motive de securitate”.
Ambasada Spaniei la Kiev va fi, de asemenea, închisă astăzi, după ce a primit informații cu privire la un posibil atac aerian major asupra orașului, a informat agenția spaniolă EFE.
Decizia Greciei și a Spaniei - două state membre NATO - de a-și închide ambasadele vine după ce SUA au avertizat în cursul nopții că au primit informații despre un posibil atac aerian rusesc de amploare asupra Kievului.
Ambasada SUA le-a spus angajaților săi să se adăpostească, sfătuindu-i în același timp pe cetățenii americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană, potrivit unei recomandări de pe site-ul ambasadei.
Sunetul dronelor și al apărării aeriene activate a putut fi auzit peste noapte în întreaga capitală, inclusiv în centrul orașului, potrivit unei echipe CNN din Kiev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu