Șeful poligonului de teste nucleare din Rusia a declarat marți că instalația sa secretă este pregătită să reia testele nucleare "în orice moment".
Moscova nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși spun că președintele Vladimir Putin ar putea ordona unul pentru a încerca să trimită un mesaj de descurajare Occidentului dacă acesta permite Ucrainei să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, lucru care este în discuție, scrie Reuters.
Un test nuclear efectuat de Rusia ar putea încuraja alte state, precum China sau Statele Unite, să îi urmeze exemplul, declanșând o nouă cursă a înarmărilor nucleare între marile puteri, care au încetat testele nucleare în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Locul de testare al Rusiei, situat în arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, a fost locul unde Uniunea Sovietică a efectuat peste 200 de teste nucleare, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe nucleare din lume în 1961. Acesta este urmărit îndeaproape de sateliții spionaj occidentali în ceea ce privește activitatea, având în vedere semnele de lucrări de construcție din vara anului trecut, prezentate în imagini din satelit din surse deschise.
Contraamiralul Andrei Sinitsyn, șeful instalației, a acordat un interviu rar pentru Rossiyskaya Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus, care a fost publicat marți, la câteva zile după ce Putin a avertizat Occidentul că va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident și a vorbit despre represalii.
"Situl de testare este pregătit pentru reluarea activităților de testare la scară largă. Este gata în integralitatea sa. Laboratoarele și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment”, a spus Sinitsyn.
"Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm punerea în aplicare a sarcinilor de stat. Dacă sarcina de reluare a testelor este stabilită, aceasta va fi îndeplinită în termenul stipulat”, a spus el.
„TEST DEMONSTRATIV
Putin, aflat la conducerea celei mai mari puteri nucleare din lume, a semnat în noiembrie anul trecut o lege prin care a retras ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, o măsură despre care a spus că a fost menită să alinieze Rusia la Statele Unite, care au semnat dar nu au ratificat niciodată tratatul.
Diplomații ruși au declarat la acea vreme că Moscova nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face. În iunie, Putin a declarat că Rusia ar putea testa o armă nucleară "dacă este necesar", dar că nu vede necesitatea de a face acest lucru în prezent.
Statele Unite au testat ultima dată în 1992. Doar Coreea de Nord a efectuat un test care a implicat o explozie nucleară în acest secol. Un membru de rang înalt al unui think-tank rus, ale cărui idei devin uneori politici guvernamentale, a sugerat în mai că Moscova ar lua în considerare o explozie nucleară "demonstrativă" pentru a intimida Occidentul.
Într-un articol pentru Profil, o revistă de afaceri, Dmitri Suslov a declarat că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să depășească o linie roșie.
"Efectul politic și psihologic al unei ciuperci nucleare, care va fi prezentat în direct pe toate canalele de televiziune din lume, va reaminti, sperăm, politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri începând cu 1945 și pe care acum l-au pierdut în mare parte - teama de război nuclear”, a scris Suslov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News