Rusia ar putea trimite o cantitate mai mare de gaze Europei

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Agenţia Internaţională a Energiei a făcut o solicitare către Rusia. 

Alegeri prezidentiale 2024

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", transmite Reuters, scrie Agerpres. 

O cantitate mai mare de gaze naturale



Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei.

O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europe să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Tarife uriașe la gaze naturale în Europa



Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

"Rusia ar putea face mai mult pentru a spori cantitatea de gaze disponibilă pentru Europe şi a se asigura că capacităţile de stocare sunt la un nivel adecvat înaintea iernii. De asemenea este o oportunitate pentru Rusia să arate că este un furnizor de încredere pentru piaţa europeană", apreciază Agenţia Internaţională a Energiei.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Renunţarea la combustibilii fosili



IEA consideră că este greşit să se dea vina pe renunţarea la combustibilii fosili pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Recenta majorare a preţurilor gazelor naturale pe plan este rezultatul unor factori multipli şi este inexact şi înşelător să arunci responsabilitatea către tranziţia spre energie curată", a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

CITEȘTE ȘI: Creștere prețuri la energie. Victor Negrescu, solicitare către Comisia Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel