Rusia are 300 de miliarde de dolari îngheţaţi în Occident. Nu e vorba, însă, numai de bani cash

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Una dintre sancţiunile primite de Rusia după ce a invadat Ucraina în 2022 a fost interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală de la Moscova, dar şi blocarea unor bunuri suverane în valoare de 300 de miliarde de dolari, aflate în Occident.

SUA a propus grupurilor de lucru din G7 explorarea unor metode prin care aceşti bani să poată fi confiscaţi. Dar ce sunt aceste bunuri, unde sunt şi ce ar putea face Rusia dacă ele vor fi confiscate, nu doar îngheţate? 

Ca alte bănci centrale, şi cea a Rusiei şi-a plasat o parte din aur şi din rezervele de valută în străinătate. E vorba de aproximativ jumătate din aceste rezerve. De altfel, şi Banca Centrală a Rusiei confirmă că e vorba de bunuri de 300 de miliarde de dolari. 

Putin a acuzat de mai multe ori Occidentul că a dezlănţuit un adevărat război economic împotriva Rusiei şi a numit îngheţarea activelor ruseşti drept "furt". Şi Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, a fost criticată pentru că a permis ca o asemenea sumă să fie îngheţată. 

Ce anume s-a îngheţat 

Banca Centrală a Rusiei nu a dat detalii prea multe despre activele îngheţate, dar se pot trage mai multe concluzii din documentele care detaliau bunurile ruseşti din străinătate la începutul anului 2022. La acea vreme, Banca Centrală avea active de aproximativ 207 miliarde de euro, active de 67 de miliarde de dolari în SUA şi 37 miliarde de lire sterline. 

De asemenea, mai avea 36 de miliarde de yeni japonezi, 19 miliarde de dolari canadieni, 6 miliarde de dolari australieni şi 1,8 miliarde de dolari singaporeni. În franci elveţieni, ruşii aveau active de 1 miliard. 

Banca centrală a spus de mai multe ori că activele din străinătate erau în depozite bancare şi conturi corespondente, precum şi obligaţiuni, în ţări precum China, Germania, Franţa, Marea Britanie, Austria şi Canada. . 

Rezervele de aur ale Rusiei erau în ţară. 

Oficialii ruşi au avertizat de mai multe ori că o confiscare a acestor active ar fi împotriva tuturor principiilor pieţelor libere. 

"Să vedem ce vor decide. Protejarea proprietăţii private este o vacă sacră, care i-a hrănit multe secole", a transmis un oficial rus pentru Reuters, sub protecţia anonimatului. 

În plus, ruşii spun că vor lua măsuri similare cu activele păstrate de alţi investitori în Rusia. 

"Dacă ni se confiscă ceva, atunci ne vom uita imediat la ce putem confisca şi noi. Şi o facem cât se poate de repede", a declarat Dmitri Peskov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel