Rusia are control deplin asupra fabricii de cocs și produse chimice Avdiivka, afirmă Ministerul rus al Apărării - Reuters

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Forțele ruse au declarat luni că au obținut controlul total asupra fabricii de cocs de mari dimensiuni din orașul ucrainean ruinat Avdiivka, consolidând cea mai mare victorie pe câmpul de luptă în nouă luni, după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului.

Prăbușirea Avdiivka reprezintă cea mai mare victoriea Rusiei de la capturarea orașului Bakhmut în mai 2023 și survine la aproape doi ani de la ziua în care președintele Vladimir Putin a declanșat un război pe scară largă prin comanda invaziei Ucrainei.

Ministerul rus al apărării a declarat că trupele sale au înaintat aproximativ 9 km în acea parte a liniei frontului de 1.000 km și că trupele ruse continuau să înainteze după o bătălie urbană mortală. Ucraina a declarat că și-a retras soldații pentru a-i salva de a fi complet înconjurați după luni de lupte aprige. Putin a salutat prăbușirea Avdiivka ca o victorie importantă și a felicitat trupele ruse.

"Gruparea de trupe 'Centru', aflată în ofensivă, a preluat controlul total asupra fabricii de cocs din Avdiivka", a declarat Ministerul Apărării al Rusiei într-un comunicat, alături de un videoclip care arăta o serie de explozii în ceea ce părea a fi fabrica. "Drapeluri rusești au fost înălțate pe clădirile administrative ale fabricii", a precizat ministerul.

Televiziunea de stat rusă a arătat cum drapelurile ucrainene albastre și galbene au fost coborâte în Avdiivka și cum a fost înălțat drapelul tricolor alb, albastru și roșu al Rusiei, inclusiv peste fabrica de cocs.

După eșecul Ucrainei de a sparge liniile rusești anul trecut, Moscova încearcă să zdrobească forțele ucrainene exact în momentul în care Kievul se gândește la o nouă mobilizare majoră, iar președintele Volodymyr Zelenski numește un nou comandant pentru a conduce războiul.

Rusia a prezentat retragerea ucraineană ca fiind grăbită și haotică, cu unii soldați și arme lăsate în urmă. Armata ucraineană a declarat că au existat pierderi, dar că situația s-a stabilizat într-o anumită măsură după retragere.

Putin a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând războiul pe scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene, pe de o parte, și ucraineni pro-ruși și procuratori ruși, pe de altă parte.

Avdiivka, numită Avdeyevka de ruși, a îndurat un deceniu de conflict. Are o semnificație deosebită pentru Rusia, deoarece a fost cucerită pentru scurt timp în 2014 de separatiștii sprijiniți de Moscova, care au capturat o parte din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene, care au construit fortificații extinse.

Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km nord de orașul Donetsk, ocupat de ruși. Înainte de război, fabrica de cocs din era sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.

Nu există comentarii imediate din partea Ucrainei.

Cu toate acestea, sâmbătă, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, a spus că trupele sale s-au retras în poziții mai sigure în afara orașului "pentru a evita încercuirea și pentru a-i salva pe soldați".

Rusia a declarat sâmbătă că forțele sale au aplicat o serie de înfrângeri forțelor ucrainene de-a lungul frontului de 1.000 km.

Occidentul oferă în mod obișnuit estimări ale pierderilor rusești în război, dar vorbește rar despre pierderile ucrainene, despre care Moscova susține că sunt vaste. Evaluările serviciilor de informații occidentale arată că sute de mii de bărbați de ambele părți au fost uciși sau răniți în război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel