Rusia atenționează NATO și UE să nu alimenteze tensiunile din Kaliningrad, după ce SUA au evocat articolul 5

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Federația Rusă a cerut Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii specifice şi proporţionale efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.

Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor, aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.

Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant, a remarcat vice-ministrul rus de externe.

Noi ne asumăm toate circumstanţele cu un grad extrem de responsabilitate, a mai spus Riabkov, insistând că prioritatea Rusiei este de a evita un conflict direct între puterile nucleare.

Ne garantăm interesele noastre, vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare, a menţionat el, după ce purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova declarase că răspunsul Moscovei faţă de restricţiile impuse de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu va avea caracter diplomatic, ci practic.

Restricțiile nu reprezintă o blocată, potrivit Comisiei Europene

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii nu sunt o blocadă asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii specifice şi proporţionale.

Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (...) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Aceasta nu este o blocadă, întrucât furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole, Lituania efectuând controale doar asupra exporturilor ruse specifice, precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europen, scrie Agerepres.

Lituania nu se lasă intimidată de amenințările Kremlinului: Suntem pregătiți pentru orice măsură „neprietenoasă”

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că nu se aşteaptă la o confruntare militară cu Rusia.

„Nu mă aştept la o confruntare militară. Suntem pregătiţi pentru acţiuni neprietenoase din partea Rusiei cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (reţeaua electrică) sau altele", a spus Gitanas Nauseda.

Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia depind în continuare de Rusia pentru aprovizionarea stabilă cu energie electrică.

Cu toate acestea, Lituania a instalat anul trecut echipamente pentru a forma o legătură electrică cu Polonia. Astfel, Lituania se poate conecta rapid la reţeaua continentală europeană, ca o poliţă de asigurare în cazul în care Rusia întrerupe fluxul de electricitate (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel