Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a recunoscut joi seară independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie iar vineri, Kremlinul a anunțat că orice atac asupra regiunilor anexate va fi considerat act de agresiune împotriva Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora de jure în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei, scrie Agerpres.
Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.
Guvernele occidentale şi Kievul au avertizat la rândul lor că referendumurile au încălcat dreptul internaţional, au fost organizate sub coerciţie şi nu sunt reprezentative.
Citește și:
Statele Unite pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care ar anexa teritoriul ucrainean și un pachet de arme de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi anunțat în curând, au spus oficialii americani.
Voturi aranjate în grabă, scrie Euractiv, s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile în regiunile de est Donețk și Lugansk și în Zaporizhzhia și Kherson la sud, care împreună alcătuiesc aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, o zonă la fel de mare ca Portugalia sau Bulgaria.
Numărul voturilor din rezultatele complete de marți (27 septembrie) în cele patru provincii a variat între 87% și 99,2% în favoarea aderării la Rusia, potrivit oficialilor numiți de Rusia. Șeful Camerei Superioare a Parlamentului rus a declarat că camera ar putea lua în considerare anexarea pe 4 octombrie.
”Rezultatele sunt clare. Bine ați venit acasă, în Rusia!”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al președintelui Vladimir Putin.
În teritoriile ocupate, oficialii instalați de ruși au dus urne din casă în casă în ceea ce Ucraina și Occidentul au considerat că este un exercițiu ilegitim și coercitiv pentru a crea un pretext legal pentru ca Rusia să anexeze cele patru regiuni.
”Această farsă din teritoriile ocupate nu poate fi numită nici măcar o imitație a unui referendum”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii într-un discurs video marți seara.
Citește mai mult AICI.
Citește și:
La 9 septembrie, Coreea de Nord a adoptat o lege care clarifică noile condiții de utilizare a armelor nucleare în țară. În comparație cu trecutul, Phenianul poate acum să efectueze un atac nuclear pentru a distruge sursa unei provocări externe, în cazul în care sistemul de comandă și control al forțelor nucleare nord-coreene ar fi în pericol din cauza unui atac al forțelor ostile. Prevederea i-a conferit, de asemenea, președintelui nord-coreean, Kim Jong Un, ”comandă monolitică” și ”toate puterile decisive în materie de arme nucleare”.
Intrând în detaliu, articolul 6 enumeră cinci condiții care ar permite Coreei de Nord să folosească arme nucleare. Printre acestea, atunci când Coreea de Nord consideră că un atac nuclear, sau cu alte arme de distrugere în masă, împotriva Phenianului ”a fost deja efectuat sau este iminent”.
Alte condiții includ atacul ”nuclear sau non-nuclear” iminent sau finalizat al ”forțelor ostile” împotriva conducerii nord-coreene sau a sistemului de comandă nucleară, precum și un ”atac militar letal împotriva principalelor obiective strategice ale țării”.
Convergența cu Moscova
La început, știrile venite din Coreea de Nord au fost analizate în raport cu situația politică din peninsula coreeană. Cu toate acestea, foarte puțini au speculat că progresul Phenianului în domeniul armelor nucleare ar putea fi legat, cel puțin indirect, de continuarea războiului din Ucraina. Nord-coreenii și-au adaptat în mod substanțial modus operandi nuclear la modelul susținut de Rusia, scrie Inside Over.
Doctrina nucleară de la Moscova, de fapt, este cuprinsă într-un document revizuit în 2020. Orientările, sau mai degrabă liniile roșii, sunt multe. Politica nucleară a Rusiei este teoretic configurată ca defensivă, dar există condiții care merită subliniate. Folosirea armelor nucleare de către Kremlin este posibilă în caz de agresiune, dar și în cazul unei amenințări la adresa existenței statului, a suveranității și integrității teritoriale a țării. Pe scurt: ceva foarte asemănător cu ceea ce este stabilit de noua lege nord-coreeană.
Kim îl studiază pe Putin?
Va fi interesant de înțeles ce efecte vor avea asupra conflictului amenințările nucleare recente și reînnoite ale lui Putin. Dacă Moscova ar reuși să-și atingă obiectivul aparent, adică să blindeze teritoriile ucrainene cucerite și să facă blocul occidental să renunțe la încercarea de a le recâștiga, atunci Kim ar putea ”să ia notițe” de la președintele rus. Kim Jong Un ar putea de fapt să-l imite pe șeful Kremlinului, o ipoteză care este din ce în ce mai puțin abstractă dacă amenințările nucleare ale lui Putin vor avea succes. Liderul nord-coreean ar putea, la rândul său, să apeleze la umbra nucleară pentru a-și atinge obiectivele strategice.
Între timp, Phenianul a negat un raport al serviciilor secrete americane conform căruia nord-coreenii vindeau Moscovei milioane de obuze de artilerie și rachete, acuzând SUA că răspândesc un zvon ”nechibzuit”. ”Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu intenționăm să le exportăm”, a declarat un înalt oficial de la Ministerul Apărării de la Phenian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu