În ce măsură ne afectează bruiajele rușilor din Marea Neagră? Suntem în pericol?
Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu.
Analistul politic Bogdan Chirieac spune care sunt riscurile pentru țara noastră:
"În privința bruierii GPS-ului, situația este gravă. Fiindcă navele circulă și pe ceață, circulă și noaptea, traficul în portul Constanța este uriaș, e în top 10 porturi din Uniunea Europeană și cantitatea de mărfuri crește continuu, fiindcă Ucraina își evacuează cerealele prin Constanța. Deci aici trebuie luate măsuri politico-militare, ca să zic așa. Dacă GPS-ul nu funcționează, înseamnă că acoperirea radar pe apele teritoriale ale României trebuie să fie excepțională. Asta înseamnă, dacă nu cumva există radare de înaltă performanță, controlori de navigație... tot ceea ce se poate face. Și se poate face, tehnologic, în așa fel încât traficul comercial să nu fie pus în pericol.
GPS-urile sunt bruiate de partea ucraineană. Din cauza asta se întâmplă că dronele mai cad și pe malul românesc. În general, bruierea GPS-ului ar trebui să aibă ca urmare doborârea dronei care nu mai știe să se orienteze. În cazul de față privind navele din apele teritoriale românești sau zona economică exclusivă, acolo GPS-ul îl bruiază rușii, ceea ce face ca navele să fie în dificultate. Fiindcă ziua navighezi la vedere, dar noaptea e mult mai greu la traficul uriaș care este acum în Marea Neagră, mai ales în larg. Și atunci aici nu poți opri bruiajul că n-ai cum. Dar poți să folosești alte mijloace de dirijare a navelor pe apă. Aceste mijloace sunt la îndemâna armatei române, presupun că au radarele necesare.
Dacă nu facem aceste lucruri o să avem coliziuni între nave. Și dacă e un petrolier cu o navă de cereale sau minereu, nu e bine în largul Mamaiei ca să spun așa! Chiar nu va fi bine! Și-atunci... ori se circulă numai ziua, ori sunt anumite coridoare... cei de la dirijarea traficului naval se pricep, știu, fac asta de zeci de ani. Dar trebuie ajutați tot cu mijloace tehnologice avansate" a spus Bogdan Chirieac în direct la România TV.
"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu