Rusia condamnă o cetățeană ruso-americană la 12 ani de închisoare pentru trădare

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @user7350813
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @user7350813

Un tribunal rus a condamnat-o joi pe Ksenia Karelina, o cetățeană cu dublă cetățenie rusă și americană, la 12 ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de trădare pentru donarea de bani către o organizație caritabilă ce sprijină Ucraina.

Rezidentă în Los Angeles și lucrătoare într-un spa, Karelina a pledat vinovată în cadrul unui proces desfășurat cu ușile închise în orașul Ekaterinburg din Ural, același tribunal și același judecător care l-au condamnat pe jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, pentru spionaj în luna iulie.

Tribunalul a declarat că anchetatorii au descoperit că, pe 24 februarie 2022, prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, Karelina „a transferat fonduri în interesul unei organizații ucrainene, care au fost ulterior utilizate pentru achiziționarea de echipamente tactice, mijloace de apărare și muniție de către Forțele Armate ale Ucrainei”.

Susținătorii ei afirmă că ea a donat suma de 51,80 dolari către Razom for Ukraine, o organizație caritabilă din New York, care oferă ajutor umanitar copiilor și bătrânilor din Ucraina. Organizația a negat că ar oferi vreun sprijin militar Ucrainei. Karelina, în vârstă de 33 de ani, a apărut joi în tribunal purtând un hanorac alb și blugi albaștri, stând calmă într-o cușcă de sticlă.

Nu a fost inclusă în schimbul major de prizonieri dintre Rusia și Occident care a avut loc acum două săptămâni, schimb în urma căruia Gershkovich și alți 15 deținuți din închisorile ruse și belaruse au fost eliberați în schimbul a opt prizonieri deținuți în Occident. Avocatul ei, Mihail Mușailov, a declarat joi, în fața reporterilor, că încearcă să includă cazul Karelina într-un viitor schimb de prizonieri.

„Cu siguranță vom face toate demersurile legale pentru a iniția procedura de schimb și pentru a o finaliza cât mai curând posibil,” a spus el, adăugând că Karelina intenționează să facă apel. Mușailov a mai spus că, deși Karelina a recunoscut că a donat banii, „nu a prevăzut că fondurile pe care le-a transferat ar fi fost folosite pentru aceste activități anti-rusești”.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Statelor Unite la Moscova a declarat că Washingtonul ia în serios angajamentul său față de cetățenii săi din străinătate, dar a refuzat să comenteze mai departe.

Interogatorii la aeroport

Evgeniy Smirnov, un avocat specializat în cazuri de trădare și spionaj în Rusia, dar care nu a fost implicat în cazul Karelina, a spus că este puțin probabil ca aceasta să primească o pedeapsă mai mică.

„O pedeapsă mai mică decât cea minimă a fost aplicată foarte rar recent, iar, de regulă, o pledoarie de vinovăție nu este suficientă pentru a reduce pedeapsa,” a declarat Smirnov pentru Reuters.

Karelina s-a născut în Rusia și a emigrat în Statele Unite în 2012 printr-un program de lucru și studii, obținând cetățenia americană în 2021. A fost arestată de FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) după ce a zburat în Rusia pentru a-și vizita familia la începutul anului, în Ekaterinburg.

Problemele au început imediat după sosirea ei în Rusia, când autoritățile au aflat că avea un pașaport american. Ofițerii au interogat-o și i-au confiscat telefonul mobil, pe care au descoperit donația din 2022 către organizația Razom, făcută prin aplicația Venmo, conform site-ului www.freeksenia.com.

FSB a interogat-o timp de până la două ore în timpul verificărilor săptămânale obligatorii și i-a interzis să părăsească orașul, conform site-ului.

Cu trei zile înainte de a se întoarce la Los Angeles, Karelina a fost arestată sub acuzația de huliganism și închisă pentru 15 zile. Cu puțin timp înainte de eliberarea ei, i s-a adăugat acuzația de trădare. Achitările pentru infracțiuni grave sunt aproape inexistente în Rusia.

Familia și prietenii ei din Statele Unite o descriu ca pe o persoană care nu era interesată de politică și spun că au fost șocați de arestarea ei. Prietenul ei, Christopher van Heerden, a declarat luna aceasta pentru sursa citată că a fost în contact cu Departamentul de Stat al SUA și ambasada americană de la Moscova pentru a obține eliberarea ei.

Spre deosebire de cazurile lui Gershkovich și fostului pușcaș marin american Paul Whelan, care a fost eliberat în schimbul de luna aceasta, Karelina nu a fost desemnată de Washington ca fiind „reținută în mod nedrept”, o etichetă care ar deschide căi diplomatice pentru a negocia un schimb de prizonieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel