Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia într-un caz de violenţe conjugale, criticând dur dreptul rus care "nu recunoaşte" aceste violenţe şi autorităţile "reticente la recunoaşterea gravităţii problemei", relatează AFP.
Instanţa paneuropeană a fost sesizată de o rusoaică de 34 de ani care a suferit între ianuarie 2016 şi martie 2018 violenţe şi ameninţări cu moartea din partea fostului ei partener, după ce a pus capăt relaţiei lor.
În timpul uneia dintre agresiuni, el a lovit-o de mai multe ori în faţă şi în stomac, într-un moment în care era însărcinată. Ea a fost nevoită să recurgă la o întrerupere de sarcină în urma acestor violenţe.
Într-o altă ocazie, fostul ei partener a tăiat un cablu de frână din maşina reclamantei, pe care a încercat să o şi răpească, potrivit Curţii.
Femeia în vârstă de 34 de ani, care de fiecare dată a obţinut certificate de constatare pentru rănile suferite, a semnalat fiecare dintre aceste fapte la poliţie, dar "nicio anchetă nu a fost deschisă", autorităţile estimând că "nicio infracţiune susceptibilă de urmărire penală nu a fost comisă", scrie Curtea într-un comunicat.
O singură procedură a fost deschisă, în martie 2018, după difuzarea pe internet de către fostul partener a unor fotografii ale reclamantei fără consimţământul ei. Tânăra, care între timp şi-a schimbat numele, a solicitat atunci protecţie din partea statului, dar tot nu a obţinut un răspuns.
În verdictul său, CEDO este în mod special severă cu dreptul rus care "nu recunoaşte violenţa conjugală".
Potrivit Curţii, "aceste lacune demonstrează în mod clar că autorităţile sunt reticente în a recunoaşte gravitatea problemei" violenţei domestice în Rusia, care afectează "femeile într-un mod disproporţionat".
"Autorităţile ruse nu au instituit măsuri generale care vizează protejarea lor împotriva relelor tratamente", susţine Curtea, care regretă "modificările legislative din 2017 care depenalizează agresiunile comise asupra unor apropiaţi".
"Tolerând (...) un climat propice pentru violenţa domestică", Rusia "nu a reuşit să pună în practică condiţiile unei veritabile egalităţi între sexe", mai estimează CEDO, care conchide că sunt astfel încălcate articolele 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) şi 14 (interzicerea discriminării) din cadrul Convenţiei europene a drepturilor omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News