Autoritățile ruse au reținut sâmbătă peste 700 de persoane la proteste împotriva mobilizării parțiale ordonate de președintele Vladimir Putin în această săptămână, potrivit unui grup independent de monitorizare.
Grupul de monitorizare a poliției OVD-Info a numărat cel puțin 726 de persoane reținute în 32 de orașe din Rusia, aproape jumătate dintre ele la Moscova, la mitinguri care au urmat mobilizării parțiale menite să susțină operațiunile Rusiei în Ucraina.
A existat o mare prezență a poliției în zonele centrale ale zonei Chistye Prudy din Moscova, potrivit unui jurnalist AFP.
Nu este primul protest anti-mibilizare, săptămâna aceasta au mai fost arestați încă 1300 de manifestanți.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) trage un semnal de alarmă într-un raport publicat joi cu privire la intensificarea represiunii în Rusia după invazia în Ucraina, cu scopul de a-i face pe opozanţi să tacă sau să fugă din ţară, relatează France Presse.
"Represiunea s-a accentuat progresiv din 2012 şi a atins punctul său culminant cu legile adoptate după începerea războiului", potrivit acestui document de peste 120 de pagini, care evocă "un climat de teamă şi intimidare".
Difuzarea de "informaţii false" despre forţele armate ruse este de acum pasibilă la 15 ani de închisoare.
Acest arsenal juridic are ca efect să determine organizaţiile neguvernamentale, militanţii, apărătorii drepturilor omului, avocaţii şi jurnaliştii "să-şi reducă sau să-şi abandoneze activităţile, ba chiar să-şi părăsească ţara", se menţionează în raportul ce va fi prezentat în cursul zilei Consiliului permanent al OSCE.
Cu atât mai mult cu cât "persecuţia se face pe faţă", iar propaganda funcţionează din plin.
Sub controlul direct al preşedintelui Vladimir Putin, autorităţile au "drept ultim scop crearea unei societăţi monolitice", unde toţi opozanţii sunt destinaţi să dispară de pe scena politică, adaugă documentul, evocând o "izolare" crescândă a societăţii ruse.
Prezentă în această săptămână la Viena, unde se află sediul OSCE, Evghenia Kara-Murza, soţia deţinutului politic Vladimir Kara-Murza, încearcă să fie "vocea" acestor opozanţi reduşi la tăcere.
"Este foarte important să ne amintim că această invazie pe scară largă în Ucraina se desfăşoară într-un context de represiune în masă în Rusia", a subliniat ea într-o întâlnire cu jurnalişti, în timp ce peste 1.300 de manifestanţi care protestau împotriva mobilizării parţiale au fost arestaţi miercuri.
Ea spune că observă o conştientizare a situaţiei: "Chiar şi acele victime ale spălării creierelor încep să-şi pună întrebări când văd că un război despre care se credea că va dura trei zile durează de peste şapte luni" şi că sancţiunile încep să preseze.
Soţul său, un critic vehement al Kremlinului şi al ofensivei ruse în Ucraina, este deţinut din aprilie 1992 în aşteptarea unui proces. Acest fost jurnalist, în vârstă de 41 de ani, este unul dintre ultimii opozanţi de anvergură care trăiesc în Rusia.
Raportul este al treilea făcut public de OSCE de la începerea conflictului în Ucraina, în cadrul aşa-numitului mecanism "Moscova".
Documentul a fost redactat în luna august de un singur raportor desemnat de 38 din cele 57 de state membre, Angelika Nussberger, profesor la Universitatea din Koln. Rusia nu a răspuns cererii de a i se organiza o vizită la faţa locului.
Primele două rapoarte indicaseră "încălcări evidente ale drepturilor" de către trupele ruse în Ucraina, putând constitui crime de război şi crime împotriva umanităţii.
OSCE, creată în 1975, în plin Război rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest, avusese o iniţiativă similară în 2018 pentru a examina crimele în Cecenia împotriva persoanelor LGBT şi în 2020 ca urmare a alegerilor frauduloase şi a represiunii în Belarus, notează Agerpres.
Bărbații din Rusia sunt terifiați de chemarea la arme a președintelui Putin, frontul din Ucraina devenind, dintr-o idee de propagandă politică, o realitate cât se poate de apropiată.
Pentru mulți ruși decizia Kremlinului de a chema 300.000 de rezerviști militari pentru războiul din Ucraina a fost un șoc. În marile orașe, războiul de șapte luni al Rusiei împotriva vecinului său a părut întotdeauna o realitate separată de a lor. Dar de îndată ce discursul președintelui Vladimir Putin s-a terminat, acea idee s-a năruit. Doar câteva zile și un ordin de înrolare îi desparte pe unii bărbați de la a ajunge luptători pe frontul din Ucraina.
Chaturile cu mesaje de la birou sau dintre prieteni au explodat cu discuții îngrijorate despre ceea ce se va întâmpla în continuare. S-au făcut planuri pentru a evita trimiterea în prima linie. Un doctorand în vârstă de 26 de ani și lector la o proeminentă universitate rusă aștepta o livrare de mâncare cu o seară înainte de discursul lui Putin, când a sunat soneria. În locul curierului la ușă s-a confruntat cu doi bărbați în civil care i-au înmânat actele militare și i-au cerut să semneze.
Kremlinul a spus că vor fi chemate doar persoanele care și-au făcut serviciul militar și au abilități speciale și experiență de luptă. Însă Serghei nu are experiență militară, iar tatăl său vitreg este îngrijorat, deoarece neprezentarea la înrolare este o infracțiune penală în Rusia. Tatăl vitreg lucrează într-o companie petrolieră de stat și câteva ore mai târziu a fost căutat de biroul intern de resurse umane ca să i se acorde o scutire legală pentru serviciul militar.
Majoritatea bărbaților au căutat modalități pentru a evita mobilizarea. Un alt exemplu, un bărbat, din Kaliningrad, a declarat pentru BBC că va face orice pentru a nu fi recrutat: „Îmi voi rupe o mână sau un picior, voi merge la închisoare, orice pentru a evita toată treaba asta”.
Mii de ruși au participat miercuri seara la proteste împotriva războiului în orașe din toată Rusia. Mulți au spus că li s-au înmânat acte de apel fie în stradă, fie ulterior în arestul poliției. Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a enumerat până la 10 secții de poliție numai din Moscova, unde protestatarii au primit actele. Cel puțin un bărbat din districtul Vernadsky din Moscova a refuzat să semneze și a fost amenințat cu un dosar penal.
O femeie a declarat pentru site-ul independent Mediazona că soțul ei a fost reținut la un protest împotriva războiului din Arbat, în centrul Moscovei. A fost dus la o secție de poliție, i-au înmânat acte de apel și le-a semnat în timp ce era filmat de poliție. I s-a spus să se prezinte pentru a fi recrutat joi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News